Gümrük Sanayi ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kadınların başta iş ve ticaret hayatının yönetici kademeleri olmak üzere her alanda olmasının Türkiye’nin ekonomik gelişim ve refahının artmasında önemli olduğunu söyledi.
Yazıcı, İzmir Ticaret Odası’nın (İZTO) düzenlediği İZTO İş Kadınları Toplantısı’na katıldı. İZTO bünyesindeki 300 girişimci kadının çalışmalarını takdir ettiğini belirten Yazıcı, girişimci kadınların ticaret ve ekonomi kurumlarının yönetim kademelerinde daha fazla yeralması gerektiğini belirtti.
Bakan Yazıcı, İTB Başkanı Işınsu Kestelli’yi örnek göstererek, kadın yöneticilerin artması için elinden gelen her desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti. Borsa ve oda seçimlerinde daha çok kadını yönetim kurulunda görmek istediğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu: “İzmir’de oda ve borsada kadın başkanlar görmek istiyorum. İzmir Ticaret Borsası’nın başkanı Işınsu Kestelli buna en iyi örnektir. 300 girişimci kadın buradasınız. Kutluyorum. Ama İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nda bir bayan var, sanayi odasında yok. Ticaret meclisinde dört bayan var. Yapılacak seçimlerde buraya odaklanmanızı istiyorum. 300 girişimci kadın İZTO Yönetim kurulu, sanayi odası ve meclislerine odaklanmanızı istiyorum. Ben sizin yanınızdayım. Buralarda mutlaka yer almanız lazım. Kadınlara bulunduğu yerde düzen var tertip var. Düzenin olduğu yerde boşuna zaman harcama olmaz, üretim kapasitesi artar, iş planlaması hakim olur. Türkiye’nin büyümesine ve kalkınmasına, yönetimde yer alarak destek vermenizi istiyorum. O konuda arkanızdayım.”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, girişimci kadınların ülke kadınları için çok önemli rol model olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sizler vatanımız için çok önemlisiniz. Her biriniz önemlisiniz. Ben kadınların biraz daha fazla önemli olduğunu düşünenlerdenim. Güzel işler yapıyorsunuz. 300 kadın girişimcisiniz. Eminim sizin bu tarzınız işlerinizin daha da büyümesine ve büyük ihtimalle çok yakın zamanda kadın kümesinin bir holding ortaya çıkaracağına inanıyorum. Holdingleşeceksiniz. Bunu başarırsınız. Her birinizi ayrı ayrı kutluyorum. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi bir ülkenin ekonomik büyümesi, istihdam oluşturulması ve rekabet gücünün artırılmasında üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. İlerleme kaydedilmesi noktasında kadın girişimciliği son derece önemli bir yol ve yöntemdir. Kadın girişimciliği istihdam sorununun çözümüne de katkı sağlar. Toplum ve ailenin refah düzeyinin artmasına vesile olur. Girişimci olan kadınlara örnek teşkil ediyorsunuz, rol model oluyorsunuz.”
Girişimci kadınların ilk örneğinin aslında dünyada ilk kez Anadolu coğrafyasında oluşturulduğunu dile getiren Yazıcı, buna örnek olarak 800 yıl önce Anadolu’da kurulan Baciyane Rumlar Birliği’ni (Anadolu Kadın Birliği) gösterdi.
Bakan Yazıcı, teşkilatlanmanın ahiliğe kadar dayandığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanlık tarihinde geriye dönüp baktığınızda 800 yıl önce Ahi Evran’ın eşi Fatma hanım tarafından kurulmuş. Fatma bacı gerçek anlamda aydın, bir girişimciydi. Bacıyane Rum da ya da Anadolu Kadın Birliği dünyada bilinen ilk kadın örgütüdür. Kadınlar bu birlik içinde ticari hayata başlamıştır. Hatta Kayseri’de kendilerine ait bir çarşı bile varmış. Daha sonra bu birlik çatısı altında kadınlar askerlikten siyasete sosyal hizmetlerden sanata kadar her alanda faaliyet göstermiştir. Böylece kadınların toplumsal hayatın her alanında yer almasını ve öncü olmasını sağlamışlardır. Yani girişimcilik çok önce başladı.”
Kadınların dahil edilmediği girişimlerin başarısız olmaya mahkum olacağına vurgu yapan Yazıcı, kadının istihdamı ve çalışma yaşamındaki yerini istatistiki verileri de açıklayarak anlattı.
Türkiye’de kadınların artık iş dünyasının vazgeçilmez unsurlarının arasında yer aldığını anlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle profesyonel meslek gruplarındaki kadınlarımızın oranı birçok Batı ülkesiyle kıyaslanabilir durumdadır. Dünya Ekonomi Forumu 2010 Raporu'na göre, iş dünyasındaki üst düzey yönetici konumundaki kadın oranı açısından Türkiye 2. sıradadır. Bu kadının gücüdür. 2000 yılında kadının çalışanlar içinde payı yüzde 7. Her yüz girişimcinin yüzde 7’si kadın girişimci. Nüfusun yüzde ellisinden fazlası kadın. Kendi hesabına çalışan kadınların oranı sadece yüzde 11. TÜİK verilerine göre, 2012 de yüzde 29,5 kadınların çalışma yaşamına katılması. İşsizlik oranı kadınlarda yüzde 10,8, erkeklerde yüzde 8,5. Kadınların işgücüne katılımı sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsuru. Eğitim durumuna göre kadınların işgücü piyasasındaki durumu, okul yazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 16,8; yüksek eğitimli kadınların oranı yüzde 70, 1. Eğitimin kadınların işgücü arzına etkisi, erkeklerin işgücü arzını artırma etkisinden daha güçlü olduğu bilimsel gerçek."
Eğitim oranı yükseldikçe kadınların iş yaşamına katılımının arttığını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu: "Türkiye’de kadın araştırmacıların sayısı erkeklerden daha yüksek. Bu önemli bir zenginlik. Ülkemizde üniversitelerde kadın öğretim elemanı oranı yüzde 40. Mimarların yüzde 39’u, avukatların yüzde 36’sı, bankacıların yüzde 50’si, doktor ve operatörlerin yüzde 29, hakim ve savcıların yüzde 28’i kadın. Türkiye üst düzey yönetici düzeyinde ve açısından kadınların sayısı diğer ülkelere oranla oldukça fazla. Dünya ekonomik forumu 2010 raporunda, üst düzey kadın yöneticisi açısından Türkiye ikinci sırada yeralıyor. Dünya ortalaması yüzde 5’in altında. Kamuda 36,8, kamuda üst düzey yönetici kadın oranı yüzde 10,24. Aktif kadın unsurlarının ekonomik ve ticari hayatta yeralması. Türkiye genelinde esnaf ve sanatkarların yüzde 10’u kadın. 519 işyeri kadın esnaf tarafından işletiliyor. Bu yüzde onun üzerinde kalan 22 şehrimiz var. Bunların içinde yüzde 15,8 oranla kadın esnaf oranıyla birinci ilimiz Yalova. Yalova’yı Balıkesir ve Uşak takip ediyor.”
Öte yandan toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, platformlarının amacının girişimci iş kadınların birbirleriyle tanışmasını ve aralarında ticaret yapmalarını sağlamak olduğunu söyledi.
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, sektörleri gruplandırdıklarını belirterek "Salona bakınca gruplarımızı görebiliyoruz. Her sene artan katılım yüzünden salon bulmakta zorlanıyoruz. Konsey üyelerimiz sadece içeride değil dışarıda da ticaret yapmak için çok çalışıyor” dedi.
İzmir Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantıya Bakan Hayati Yazıcı’nın yanı sıra İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, İZTO Kadın Birliği Başkanı Asuman Nardalı Tokuş, AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ve çok sayıda kadın girişimci katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz