HABER

Giritliler "gavur" diye anılmak istemiyor

MERSİN (İHA) - Mersin'de, eski adı Giritli Köyü olan, ancak son dönemde Bağcılar Belediyesi'ne bağlanarak İhsaniye Mahallesi adını alan vatandaşlar, "gavur" adı ile anılmak istemiyor.

1898 yılında Türkiye'ye göç eden Giritli Türkler, Mersin'de Giritli Köyü adını verdikleri bölgeye yerleşti. Son dönemde Bağcılar Belediyesi'ne bağlanarak İhsaniye Mahallesi adını alan yerleşim biriminde, 250 kişilik nüfusla kendi hallerinde sessiz ve sade bir hayat süren Giritliler, bağcılık yaparak yaşamlarını sürdürmeye başladı. Ancak Girit Türkleri, burada "gavur" olarak anılmaktan dertli. Eski köy muhtarı İbrahim Yılmaz, "Biz Girit'e Türkiye'den gittik. Aydın'dan, Denizli'den ve Konya'dan gittik. Bizler de en az burada yaşayanlar kadar Türk'üz" diyerek, "gavur" yakıştırmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. "Gavur" yakıştırmasına rağmen, neredeyse her evin çatısında Türk bayrağı bulunan köyün eski muhtarı İbrahim Yılmaz, Girit'e Sultan Abdulhamit döneminde Girit Adası'nı korumak için gittiklerini belirterek, 1898'de yine Sultan Abdulhamit dönemi ile 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk döneminde tamamen Türkiye'ye döndüklerini ve Mersin'e yerleştiklerini kaydetti. Yıldız, "Bizim aslımız Türk ama bize hala 'gavur' diyenler var. En son bir üzüm tüccarı gelmiş bu yakınlara üzüm alacakmış. Ona da demişler ki, 'Şu tepede bir gavur köyü var. Git onlarda vardır'. Bu bizim zorumuza gidiyor" diye konuştu. Yılmaz, kendi dedesinin de Kurtuluş Savaşı'nda Çanakkale'de düşmanla çarpıştığını belirtti.

Mahallelerinden hala köy olarak bahseden Yılmaz, köylerinin fakir olduğunu, kız alıp vermeler dışında köyün tamamının Giritli Türkler'den oluştuğunu kaydetti. Yılmaz, köydeki okuma oranının ise düşük olduğunu belirtti. Tek geçim kaynaklarının üzüm üreticiliği ve bahçecilik olduğunu dile getiren İbrahim Yılmaz, bu yıl kuraklık nedeni ile hasadın iyi olmayacağını da belirtti. Yılmaz, üzümden şarap da yaptıklarını vurgulayarak, ancak bunu ticari amaçlı değil, kendilerine yetecek kadar olduğunu dile getirdi. Şarap üretiminin Girit'ten kalma bir kültür olduğunu da ifade eden Yılmaz, yıllardır köyde yaşayan Giritliler'in kendi şarabını kendisinin yaptığı söyledi.

En Çok Aranan Haberler