İZMİR (A.A) - İzmir'deki 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanığın yargılandığı "gizli belgi ve belge bulundurma" davasının ilk duruşması başladı.
Mahkeme salonuna dönüştürülen İzmir Adliyesi Sosyal Tesisler Konferans Salonu'ndaki duruşmaya tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklar saat 08.00'dan itibaren salona alındı ancak duruşma saat 10.20'de başlayabildi.
Sanık avukatlarının duruşma salonunun dışında meslektaşlarının darp edildiği iddiasını dile getirmesi üzerine, mahkeme başkanı Atilla Rahman, salona öncelikle tutuklu sanıkların avukatlarının alındığını, yer kalması durumunda diğerlerinin de alınabileceğini söyledi.
Başkan Rahman, müşteki ve avukatlarının koltuklarının boş olduğunu, salona giremeyen bazı avukatların da buralara oturabileceğini belirtti.
CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de sanık yakınları ile salonda izleyiciler arasında yer aldı.
Duruşma öncesinde bazı avukatların metal korkuluklarla ayrılan bölümde oturan müvekkilleriyle konuşması üzerine güvenlik güçleri uyarıda bulundu.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı duruşma girenler X-ray cihazından geçtikten ve üzerleri arandıktan sonra kimlik kontrolü yapılarak salona alındı. Listede ismi bulunmayanların salona girmesine izin verilmedi. İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği üyelerinin adliye dışında attıkları sloganlar duruşma salonundan da duyuldu.
Sanıkların kimlik tespitiyle başlanan duruşma sürüyor.
-Operasyon süreci-
Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. Maddesi ile görevli Savcı Zafer Kılınç'ın hazırladığı iddianamede, 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanık hakkında dava açılmıştı.
İddianamede adı geçen aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu 196 müşteki ve 831 mağdurdan birçoğunun suç örgütü tarafından fişlendiği ileri sürülüyor.
Sanıklardan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "kişisel verilerin kaydedilmesi", "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl hapis cezası isteniyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ile 6 yıl arasında hapis cezası talep ediliyor.
Muhabir: Gülcan Kaplan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz