İZMİR (A.A) - İzmir'deki 49'u muvazzaf asker 79'u tutuklu, toplam 357 sanığın yargılandığı "Gizli belgi ve belge bulundurma" davasında sanık savunmalarının alınmasına başlandı.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, mahkeme Başkanı Atilla Rahman, bugün iddianamedeki sıraya göre Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Hakan Oğuzhan, Narin Korkmaz, Safiye Köten'in savunmasının alınacağını söyledi. Rahman, 23 Mayıs'a kadar tutuklu sanıkların, 27 Mayıs-5 Haziran arasında diğer sanıkların savunmalarının alınmasının planlandığını belirtti.
Suç örgütünün elebaşı olduğu ileri sürülen ve hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Kişisel verilerin kaydedilmesi", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ile 9 yıl hapis cezası istenen tutuklu Bilgin Özkaynak, suçlamaları kabul etmediğini, hiçbir şekilde suç işlemediğini söyledi.
Bir akşam üstü evinin polisler tarafından basıldığını, avukatları nezaretinde arama yapıldığını ancak suç unsuru bulunamadığına dair tutanak tutulduğunu kaydeden Özkaynak, daha sonra götürüldüğü İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde olayın "fuhuş" konusu olduğunun söylendiğini belirterek, "Bu işte yanlışlık olduğunu, ortaya çıkınca serbest bırakacağımı düşündüm. Sapanca'daki çiftlik evimde bazı gizli belgelerin, flaş belleklerin bulunduğu söylendi. Bahsedilen belge ve bilgiler her neyse benimle ilgisi yok, böyle belgeler toplamadım, saklamadım. Emniyette de, savcılıkta da hakim karşısında da suçlamaları kabul etmediğimi söyledim. Davanın askeri casusluk konusu olduğunu mahkemede öğrendim ve tutuklandım" dedi.
Ofis ve bürolarında bir suç unsuruna rastlanmadığını, Bostancı'da 4 katlı evinde detaylı arama yapılmadığını ve "gizli bölme" denilen alanın su deposu olduğunu savunan Özkaynak, şöyle devam etti:
"Sapanca'daki evde ortalıkta, herkesin ulaşabileceği şekilde gizlenmemiş bir durumda yasa dışı örgütün evrakları bulunması mümkün mü- Bununla ilgili parmak izi incelemesi talep ettik ancak yapılmadı, bilgisayar ve taşıyıcı belleklerin imajları da tarafımıza verilmedi. Ele geçirildiği belirtilen taşıyıcı bellekler bana ait değil, Pandora diye bir şeyden haberim, bilgim yok. 9-10 aydır kırılamayan veri tabanındaki konuları basında çıkan iddianameyle ilgili haberlerden öğrendik. MİT müsteşarını fişlemişiz, eğer MİT başkanı bu örgütü bilmiyorsa söyleyecek bir şey yok.
Yılda 6 milyon lira vergi ödüyorum, böyle bir gelire sahipken iddianamedeki gibi başka işlere girmem akıl dışı. Ülkesine faydalı olmaya çalışan, tüm hareket ve davranışları ile bunu gösteren bir adam, 60 yaşına merdiven dayadığı sırada değerlerini, onurunu, hayatını, kariyerini, sosyal yaşamdaki yerini mahvetmek ister-"
-"Belgeler, ben tutukluyken oluşturulmuş"-
İddianamenin "hayal ürünü" olduğunu, okunduğunda hiçbir suçunun olmadığının anlaşıldığını savunan Özkaynak, telefon görüşmelerinde kadınlarla ya da fuhuşla ilgili tek bir kaydın olmadığını, örgütün yöneticilerini dahi tanımadığını, davada adı geçenlerin çoğuyla ilk kez karşılaştığını öne sürdü.
İddianamedeki çoğu belgenin tutuklu olduğu dönemde 31 Mart 2012 olduğunu savunan Özkaynak, her bilginin artık internetten öğrenilebileceğini, saklamak istediği gizli bir belge için sahibi olduğu gemileri tercih edeceğini kaydederek "Bu kadar büyük bir askeri casusluk olayı 2 yıl devam etmiş MİT'in ve diğer askeri birimlerin haberi yok. Bunu da anlayabilmek imkansız" şeklinde konuştu.
Özkaynak, dava sebebiyle kendisinin, ailesinin ve çalışanlarının çok mağdur olduğunu, bir an evvel hakkındaki tüm suçlamaların düşmesini beklediğini ifade etti.
Muhabir: Gülcan Kaplan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz