YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gizli tehlike KOAH

KOAH (Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı) dünyada her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.

Gizli tehlike KOAH

Erken müdahale edilmediği takdirde akciğerlerde bir daha iyileştirilemeyecek bozulmalara neden olan KOAH (Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı) dünyada her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar, KOAH‘ın sigara içenlerde gelişme riskinin içmeyenlere göre 10-25 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gamze Uçar KOAH tehlikesine dikkat çekiyor. Dr. Uçar “Hastalık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek bilinmiyor ve önemsenmiyor. Oysa KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın ilerlemesini engellemekteki en önemli hamle ise erken teşhistir” açıklamasıyla gizli tehlikenin bir an önce fark edilmesi gerektiğini belirtiyor. Akciğerlerin zararlı gaz ve partiküllere karşı anormal iltihabi yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan KOAH, akciğerlerin yapısını onarılmaz şekilde bozan bir hastalık olarak tanımlanıyor. Akciğerlerde hava akımı kısıtlılığı ile kendini gösteren KOAH, insanların soluğunu kesmeye devam ediyor. Dünyada önemli bir halk sağlığı tehdidi haline gelen KOAH’ın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ve akciğer dışı organlardaki bazı önemli etkilerinin hastalığın daha ağır seyretmesine katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

KOAH’IN TÜRKİYE’DEKİ SKORU, YILDA 25.000 CAN KAYBI…

Günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenlerinden biri olan KOAH’nın görülme sıklığı da giderek artıyor. Dünyada her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden olan KOAH’ın Türkiye’de 5 milyon kişiyi etkilediği biliniyor. Hastalıktan dolayı Türkiye’de her yıl 25.000 kişi hayatını kaybediyor. Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer almakta olan bu hastalığın, 2020 yılında 4. sıraya yükselmesi beklenmektedir.

KOAH ‘IN SİGARA İÇENLERDE GELİŞME RİSKİ İÇMEYENLERE GÖRE 10-25 KAT DAHA FAZLA…

Mesleki risk faktörleri, yoksulluk ve yaşlı nüfusun artışı, gelişmekte olan ülkelerdeki iç ortam kirliliğindeki yükseliş ve özellikle sigara kullanımı hastalığın yaygınlığının giderek artmasına neden oluyor. Sigara kullanımının hastalığa neden olma oranı %90. Sigara içenlerin yaklaşık %15-20’sinde KOAH’ın geliştiği biliniyor. Bu oran sadece aktif sigara içicileri için değil, pasif içiler için de geçerli. Hastalığa neden olan diğer faktörler; toz ve gaza aşırı maruz kalmak, genetik yatkınlık şeklinde sıralanıyor. Hastalığın ilk belirtilerinin genelde öksürük ve özellikle sabahları balgam çıkarma olduğu belirtiliyor. Hastalar genelde sigara tiryakisi olduklarından bu bulguları sigara içimine bağlıyor ve önemsemiyor. Aslında hastalığın bu erken evrede saptanması son derece önemli. Çünkü bu evrede hastalık tespit edilir ve sigara içimi bırakılırsa hastalık durdurulabiliyor. Sigara içimi devam ettikçe hastalık da ilerliyor ve nefes darlığı, hışıltılı solunum gibi bulgular da kendini göstermeye başlıyor. Nefes darlığı başlangıçta sadece yol yürümekle ya da merdiven çıkmakla fark edilirken, ileri evrelerde istirahat halinde bile hissedilmeye başlıyor. Hastalık daha da ilerledikçe sağ kalp yetmezliği bulguları ve diğer sistemik bulgular da ortaya çıkabiliyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR…

Hastalığın tedavisi için KOAH şüpheleri olan hastaya Solunum Fonksiyon Testi yapılarak tanı koyulmalıdır. Ayrıca akciğer grafisi çekilerek KOAH ile uyumlu bulgular görülebilir ve başka hastalıklar da dışlanabilir. Tedavide en önemli nokta sigara içiminin bırakılması ve diğer risk faktörlerinin azaltılmasıdır. KOAH tedavisinde kullanılan hiçbir ilaç hastalığı tamamen ortadan kaldıramaz ve hiçbir ilaç sigaranın bırakılması kadar hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı etki gösteremez.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler