Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ve yargı yoluna kapalı idari işlemlerle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nden ilişiği kesilenlerle ilgili çıkarılan kanun, gizli YAŞ mağdurlarını kapsamıyor. Özellikle 28 Şubat sürecinde birçok subayın YAŞ toplantılarına getirilmeden, sıralı sicil yoluyla TSK'dan ilişiği kesildi. Gizli YAŞ mağdurları, yeni bir düzenleme yapılarak haklarının geri verilmesini istiyor.
12 Mart 1971 tarihinden sonra yargı denetimine kapalı idari işlemler veya YAŞ kararları ile TSK'dan ilişiği kesilenlere veya vefatları halinde kanuni mirasçılarına, bir kısım özlük haklarının geri verilmesi ve yargı yolu açılması maksadıyla, 22 Mart 2011 Tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na geçici 32. madde eklendi. Fakat bu kanun maddesi, sıralı sicil yoluyla ordudan ihraç edilenleri kapsamıyor.
TSK'dan Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı; üçlü kararname ve YAŞ yoluyla üç şekilde ihraç yapılıyor. Dosyaları YAŞ toplantılarına getirilmeden ikili ve üçlü imzalarla yapılan ihraçların yoğunluğu, 12 Eylül referandumuyla yapılan anayasa değişikliğinin ardından darbe mağdurlarına hak ve itibarlarının iadesi için yapılan başvurularla ortaya çıktı. Bu kapsama giren yaklaşık bin 900 kişinin başvurusu, ihraç kararlarının yargı yoluna açık olduğu gerekçesiyle reddedildi.
Mağdur olanlar ise 6 ay önce bir araya gelerek Re'sen Emekliler Derneği'ni kurdu. 100 üyeye ulaşan dernek, gizli YAŞ yöntemiyle ordudan atılanların haklarını aramaya çalışıyor. Re'sen Emekliler Derneği Başkanı Servet Kahramaner, dosyalarının YAŞ'a getirilmeden TSK'dan atıldıklarını söyledi. İhraç kararı tebliğ edilirken kendilerine kararın Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) üzerinden yargıya açık olduğunun söylenmediğini vurgulayan Kahramaner, AYİM'in de dosyalara esastan değil şeklen baktığını ve bir üst mahkemesinin bulunmadığını belirtti. Bunun, yargı yoluna açık olamayacağının altını çizen Kahramaner, YAŞ kararıyla ordudan atılanlarla 'sıralı sicil yoluyla' ihraç edilen personelin birbirine karıştırıldığına ifade etti.
"BU DURUMU AİLELERİMİZE ANLATAMIYORUZ"
Özellikle 28 Şubat döneminde ihraç edilen personel çok tepki çekmesin diye, bir kısmının YAŞ'la, bir kısmının ise sıralı sicil yoluyla ihraç edildiğini anlatan Kahramaner, "YAŞ'la ihraç edilenlere yargı yolu kapalı, sıralı sicil yoluyla ihraç edilenlere yargı yolu açık. İkinci yolla ihraç edilenler mahkeme kararıyla ve hukuka uygun bir şekilde ihraç mı edildi? Yasaya uygun ama hukuka uygun değil." dedi.
Kanun çıkmasına rağmen haklarını geri alamamalarını ailelerine anlatamadıklarını dile getiren Kahramaner, kendilerine, "Siz devleti mi sattınız, casusluk mu yaptınız ki herkes alınıyor, siz geri alınmıyorsunuz." dendiğini aktardı.
Ergenekon davasından yargılanan Muzaffer Tekin'in dahi YAŞ kanunuyla birlikte Kıdemli Albay seviyesinden özlük hakkına kavuştuğuna dikkat çeken Kahramaner, adil yargılamayı talep ettiklerini, suçlarının ne olduğunu öğrenmek istediklerini söyledi. 'Disiplinsizlik' ifadesinin açılması gerektiğinin altını çizen Kahramaner, kendisinin de Hava Kuvvetleri'nden Başçavuş iken atıldığını belirterek, eşinden boşanmak zorunda kaldığını kaydetti.
Ordudan atılan arkadaşlarının kimisinin psikolojik tedavi gördüğünü, kimisinin ise intihar ettiğini anlatan Kahramaner, atılanların yüzde 80'inin boşanmadan dolayı ailesinin dağıldığını ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz