HABER

Glokom'un umudu Nano Teknoloji

Glokom'un umudu Nano Teknoloji

Her geçen gün, tekstil, otomotiv, bilgisayar, boya, kimya, elektronik gibi alanlarda kendisinden daha çok söz ettiren nano teknolojisi şimdi de göz sağlığında hastaların umudu oldu. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun tanı ve tedavisi için Nano Teknoloji üzerinde fizik mühendisleriyle işbirliği içinde çalıştıklarını söyleyen Indiana Üniversitesi Tıp Fakültesi Glokom Araştırma ve Tanı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alon Harris, "Belki glokom için kliniğe gitmeye bile gerek olmayacak. Nano parçalarını gözün içine koyarak onların verdikleri sinyallerle göz içi basıncını ölçebileceğiz. Bu glokom hastalığının tedavisi için devrim niteliğindedir" dedi.

Glokom tedavisi ile ilgili uluslararası yayınlarda 150'den fazla makalesi yayınlanan, konuyla ilgili 25 kitap yazan ve yaptığı çalışmalarla dünya çapında birçok ödül sahibi olan Prof. Dr. Alon Harris, Türk Oftalmoloji Derneği'nin MSD İlaçları işbirliği ile Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlediği toplantı için Türkiye'ye geldi. Sağlıkta, bazı kanser türlerinde yararlanılan Nano-teknolojinin son yıllarda göz hastalıklarının tedavisinde de etkin rol oynadığını belirten Harris, "Nano teknoloji sayesinde göz içi basınç dalgalanmalarını da ölçeceğiz. 24 saatlik sürede göz içi basıncı sürekli olarak dalgalanır. Nano parçacıklarını gözün içine koyarak verdikleri sinyallerden göz içi basıncını takip edeceğiz. Bu da erken tanı ve erken tedavi anlamına geliyor. Bu ise glokom tedavisi için çok önemlidir" dedi.

Glokomun göz içi basıncının yüksek seyretmesi ve göz sinirlerinin zayıflaması sonucu ortaya çıkan ve körlüğe kadar gidebilen bir hastalık olması nedeniyle erken teşhis için nano- teknolojinin çok önemli olduğunu da belirten, Prof. Dr. Alon Harris; "Bazı oftalmologlar nano teknolojiyi glokom filtrasyon cerrahisinde kullanıyorlar. Ama bunlar henüz kliniğe geçmiş çalışmalar değil hala araştırma aşamasında. Ben kişisel olarak, nano teknolojiyi glokom tanısı için kullanmak istiyorum. Nano parçaları ile gözde görüntüleme yapmak yani, optik siniri, görme sinirini kanlandıran damarları ve retinayı görüntülemek üzerine uzun süredir çalışmalar sürüyor" diye konuştu.

ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİYİ SAĞLAYACAK

Normal şartlarda glokom tanısının konulabilmesi için göz içi basıncı ölçtüklerini ve bunun çoğu zaman yeterli olmadığını dile getiren Prof. Dr. Alon Harris, "Glokom hastalarının yüzde 20'si kör olma riski taşıyor. Türkiye'de nüfusun yüzde üçü glokom riski ile karşı karşıya. Bu yüzden glokom taraması çok önem taşıyor Nano teknoloji sayesinde göz içi basınç dalgalanmalarını da ölçeceğiz. Çok küçük çipler gözün içinde görme sinirini de görecek. Bu erken tanı ve erken tedavi anlamına geliyor" dedi.

Glokom hastalığının ancak dikkatli bir göz muayenesiyle teşhis konulabildiğini de vurgulayan Harris, "Glokoma yüzde 4 ile 6 arasında genetik faktörler neden oluyor. Sigara, şeker, yüksek tansiyon, uzun süreli kortizon tedavisi de risk faktörü oluşturuyor. Tüm olumsuzluklara rağmen zamanında teşhis ve koregülasyon tedavisi gibi güncel tedavi alternatiflerinin düzenli kullanılması ile glokomun kişide bir görme kaybına yol açmasını önleyebiliriz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler