HABER

"Go-kart pistlerinde uyarı tekrarı, riski azaltır"

İKOK Yönetim Kurulu Başkanı Aydemir: - "Genellikle 'Ben biliyorum, gerek yok.' prosedürü uygulanıyor. Yeteri kadar uyarı ve bilgilendirme yapılmıyor. Günümüzde uçak yolculuğu yapmamış insan sayısı azaldığı halde her binişte hepimiz uyarı talimatında anlatılanları dinliyoruz. Her pistte uyarı ve eğitim tabelaları hazır hale getirilip her biniş öncesi bu tekrarlanırsa birçok riski ortadan kaldırmış olacağız" - "Hobi karting araçları ve pistlerinin talimatlara uygunluğu, 3 ayda bir kontrol edilebilir. Öncelikle araçlar teknik yeterlilik belgesine sahip hale getirilebilir. Bu belgeye sahip olmayan araçlar kullanılamaz" - "Araçlarda uzaktan durdurma imkanı sağlayan sistemler standart hale getirilebilir. Böylece pisti kontrol eden personel tehlike anında aracı durdurabilir"

İSTANBUL (AA) - HALİS AKYILDIZ - İstanbul Karting ve Otomobil Kulübü (İKOK) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aydemir, go-karta binenlerin bilgilendirilmesine ilişkin, "Genellikle 'Ben biliyorum, gerek yok.' prosedürü uygulanıyor. Yeteri kadar uyarı ve bilgilendirme yapılmıyor. Günümüzde uçak yolculuğu yapmamış insan sayısı azaldığı halde her binişte hepimiz uyarı talimatında anlatılanları dinliyoruz. Her pistte uyarı ve eğitim tabelaları hazır hale getirilip her biniş öncesi bu tekrarlanırsa birçok riski ortadan kaldırmış olacağız." dedi.

Sarıyer'deki bir go-kart pistinde, şalı aracın tekerleğine dolanan Havvanur Yalçın'ın ağır yaralanması, karting pistlerinde dikkat edilmesi gereken hususları yeniden gündeme getirdi.

Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca karting organizatör kulübü olarak Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) ile go-kart pistlerinde yapılması gerekenlerle ilgili toplantılar yaptıklarını, TOSFED'in bu konuyu dikkate alarak çalışmalar başlattığını söyledi.

Go-kart işletmelerinin incelenmesi ve eğlence yeri olarak ruhsat alınan işletmelerdeki denetimlere değinen Aydemir, şunları kaydetti:

"Aslında alanda hareketli, değişken bir unsur olması sebebiyle kurallar zinciri ve prosedür işletilmesi gerekiyor. Bir nevi İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nda olduğu gibi kullanıcı güvenliği talimatı ve eğitimi olmalı. Bu şekilde denetimler yapılmalı. Hobi karting araçları ve pistlerinin talimatlara uygunluğu, 3 ayda bir kontrol edilebilir. Öncelikle araçlar teknik yeterlilik belgesine sahip hale getirilebilir. Bu belgeye sahip olmayan araçlar kullanılamaz. İşletmeciler için eğitimler verilerek sertifika almaları sağlanır. Çalıştıracakları her eleman için eğitim belgesi zorunluluğu getirilir.

İşletmeciler bu işin risklerini biliyor fakat sorumluluklarının bilincinde hareket etmiyorlar. Genellikle kalifiye eleman bulundurmuyor, elemanlarına yeterli eğitim vermiyorlar. Aslında belli aralıklarla yapılan bir eğitim ile bunu güncel tutmaları gerekiyor. Kullandıkları araçların yeterli olup olmadığını kontrol etmiyorlar, ne bulurlarsa satın alıp kullanıyorlar."

- "Kurallara uymuyorsa kesinlikle binmesine izin verilmemeli"

Go-kart pistlerinde çalışan personelin çoğunluğunun eğitimden geçirilmediğine işaret eden Aydemir, bu konunun öneminin bilinmediğini, kullanımda ciddiyetsizliklerin olduğunu söyledi.

Aydemir, pistlerde araç kullanmak isteyenlerin araçlara binebilecekleri kılık- kıyafetlerle ilgili son yıllarda uyarı levhalarının bulunduğuna işaret ederek, "İşletmeci personel de gösteriyordur fakat uyulması konusunda katı bir tavır sergilenmiyor. Aslında bu kurallara uymuyorsa kesinlikle binmesine izin verilmemeli. Hobi karting veya sportif karting, hatta tüm motor sporlarında kask, bu konunun olmazsa olmazıdır. Kask mutlaka olmalı. Vizörü kapalı kullanılmalı, mutlaka bağlantısı yapılmış olmalıdır." diye konuştu.

- "Sürüş yapmadan önce müşteri bilgilendirilmeli"

Aydemir, pistte sürüş yapmadan önce müşterilerin bilgilendirilmesi konusundan da bahsederek, "Genellikle 'Ben biliyorum, gerek yok.' prosedürü uygulanıyor. Yeteri kadar uyarı ve bilgilendirme yapılmıyor. Günümüzde uçak yolculuğu yapmamış insan sayısı azaldığı halde her binişte hepimiz uyarı talimatında anlatılanları dinliyoruz. Her pistte uyarı ve eğitim tabelaları hazır hale getirilip her biniş öncesi bu tekrarlanırsa birçok riski ortadan kaldırmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

İşletmelerin talimatlara uymaları ve buraların belli dönemlerde kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Aydemir, pistlerde eğitim almış, lisans sahibi en az 3 personelin görev yapması gerektiğinin altını çizdi.

Aydemir, araçlara uzaktan durdurma imkanı sağlayan sistemlerin standart hale getirilebileceğini, bu sayede pisti kontrol eden personelin tehlike anında aracı durdurabileceğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler