Samsun Emniyet Müdürlüğü tarafından emniyet mensuplarına yönelik Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kalp Sağlığının Korunması" konulu seminere konuşmacı olarak katılan Samsun Özel Anadolu Hastanesi'nden Dr. Yunus Amasyalı, tüm hastalıklarda olduğu gibi kalp hastalıklarında da en önemli konunun erken teşhis ve önlem olduğunu kaydetti. Tedavi aşamasının hem sıkıntılı hem de ekonomik yönden ağır olduğunu belirten Amasyalı, "Kalp hastalıklarında biz üç ana unsur üzerinde duruyoruz. Kalp krizi, kalp spazmı, ani kardiyak ölüm. Bu üç unsur arasında ise üzerinde durulması gereken bölüm kalp spazmı. Bu süreçte tedavi ile iyileşme şansı yüksek. Kalp hastalıklarında damarların durumu da çok önemli. Tıkanma halinde sorunlarda başlıyor" dedi.
Kalp hastalıklarını tetikleyen etkenlere de değinen Amasyalı, "Erkeklerde 102, bayanlarda 88 santimetre göbek kalbi etkiler. Erkeklerde 45, bayanlarda 55 yaş üstü, sigara, yağ yüksekliği, şeker hastalığı, hipertansiyon, ailede kalp hastalığı gibi etkenleri de sıralayabiliriz. İlla bunların olması da kalp rahatsızlığı olacak anlamına gelmez. Ama şeker rahatsızlığı olanı mutlaka etkiler" diye konuştu.
"Kalp krizinde hasta 6 dakika içerisinde ölmeye başlar" diyen Amasyalı, "Kalp krizi geçiren hastaya en geç 30 dakika içerisinde müdahale edilmeli ama bu Türkiye'de zor. Genelde kardiyak ölümlerinde bu süre çok önemli. Ama geçen süreç içerisinde hasta kurtarılsa bile eski halini alamaz. Hücreleri zarar görmüş olur" şeklinde konuştu.
Seminere İl Emniyet Müdürü Mustafa İlhan, müdür yardımcıları, amirler ve memurlar katıldı.
İHA