Viyana Teknoloji Üniversitesi'nden Doktor Georg Steinhauser yıllar boyu bilimin farklı bir tarafıyla uğraştı ve göbek deliğinde oluşan pamuğun aslında ne olduğunu buldu.
Doktor Steinhauser kendi göbek deliğinden 503 pamukçuk parçasını labaratuvar koşulları altında inceledi ve küçük tüy yumağının aslında sadece giysilerin pamuklarından oluşmadıklarını buldu. Tıbbi Hipotezler (Medical Hypothese) dergisinde yayınladığı yazısında küçük parçaların ilk önce kılda oluştuğundan ve günün sonunda da göbek deliğinde kendine yer bulduğundan bahsetti.
Tüylerin pullu yapısı t-shirt kumaşının küçük liflerinin aşınmasını arttırıyor ve göbekte oluşmasına köprü oluşturuyor. "Kılın boyutları bir nevi kanca görevi görüyor. Karın bölgesindeki tüyler genelde göbek deliğinin etrafında eş merkezli olarak büyüyor." Doktora göre karın bölgesindeki tüyleri almak, kıllar tekrar büyüyene kadar göbek deliğinde oluşan tüy sorununu ortadan kaldırıyor.
Göbek deliğindeki piercing ya da benzeri birşey yaptırılması ise göbek deliği pamukçuklarının henüz oluşmadan yok olmasını sağlıyor.
"Göbek pamuğunun doğasının ne olduğu düşünüldüğünden daha fazla insanı ilgilendiriyor. Umarız ki doktorlara yardımcı olabilecek bir bulguyla ulaşmışızdır. Artık doktorlar, göbek deliklerinde fazla tüy biriken kişilerin sorunlarını daha kolay çözebilirler."
Avusturalyalı Karl Kruszelnicki daha önceki bir araştırmasında şu sonuca varmıştı: "Bu kirin genelde mavi olmasının nedeni çoğu zaman mavi ya da gri pantolon giymemizdir. Bu pantolonlar çoğunlukla kotlar vücuda sürtündükçe küçük parçalar bırakıyor ve onlar da kendine göbek deliğinde yer buluyor.
Televizyon karşısında birşeyler yiyen insanların göbek deliklerinden çıkan pamukçukların içinde besin parçaları da bulunuyor. Göbek pamuğu erkeklere göre kadınlarda daha az bulunurken, rusların göbek deliğinde daha az pamuk bulunuyor çünkü aşırı soğuklardan korunmak için deriden yapılmış giysiler giyiniyorlar.