HABER

"Göç etmek yerine tarıma sahip çıkılmalı"

KARS (İHA) - Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mithat Şahin, "Yöre insanının göç etmek yerine, bölgesinde kalıp tarım ve hayvancılığına sahip çıkma da kararlı olmalıdır" dedi.

Doç. Dr. Mithat Şahin, Kars'ta tarım ve hayvancılık açısından en uygun ve önemli bir alana sahip olan Akyaka İlçesi'nde, herkesin elini taşın altına koyarak, başta yörelerinde kalmaları ve de tarım ve hayvancılığa sahip çıkmada kararlı olmaları gerektiğini söyledi. Göç olayının kesinlikle bitirilmesi yönünde herkesin çaba göstermesinin şart olduğunu belirten Doç. Dr. Mithat Şahin, "Birisi de şunu demeli, "Burası benim otağımdır, yurdumdur, ben burada en iyi şekilde mesleğimi yapacağım" Hayvancılıkta bir meslektir. Ama ne yazık ki ne babalarımız, ne dedelerimiz ne de sizler bunu bir meslek olarak göremediniz. O yüzden de fazla karnınız doymadı. Ne yazık ki Kars'tan sermaye göçü çok fazla oluyor. Köylü yakınıyor ama içine girip baktığımızda bir yılda 100 bin hayvan Kars'tan, Kurban Bayramı'nda il dışına gidiyor. Bu da 100 trilyon lira ediyor. Bunu Karadeniz'de karşılaştırdığımız da, Artvin'den Rize'ye kadar alınan fındık parası kadar bile değil. Ama Karadeniz insanı buranın insanından çok daha müreffeh yaşıyor. O zaman biz, paralarımızı dışarıya götürüyoruz. Öncelikle kazanılan para burada evinizde, bahçenizde, suyunuzda, elektriğinize ve eğiminize yansıması lazım. İstanbul'da, Bursa'da, İzmir'de arsa, ev, varoş olmamalı. Burada bir anlaşalım. Yoksa kalkınamazsınız" diye konuştu.
Doç. Dr. Mithat Şahin, ayrıca, Dünyada bilgi ve sermayenin geçerli güç olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ne kadar bilgili olursanız o kadar da sermayeye hakim olursunuz. Bilgili toplumlar bugün dünyayı yönetiyor. Köylüye diyorsunuz, "Hayvanınıza saman vermeyin", "Ne verelim" diyor. Yılda 10 bin ton otu Karadeniz'e satarsanız samanı da alırsınız. Onu yedireceksiniz ve buna uygun tarım yapacaksınız. Bugün Trakya köylüsünün yıllık geliri 15 bin dolar civarındadır. Aynı topraklar Akyaka'da da var. Burada da kişi başına en az 10 bin dolar gelir elde edilmeli ama edemiyoruz. Çünkü biz burayı yurt edinmemişiz. Akyaka yöresinde hayvancılıkla ilgili en önemli problem kış aylarındaki atıklardır. Yaz aylarında başlayan sarılık vardır ve sonbahar aylarına kadar devam eder. Brucella yaygındır. Bazı odaklarda ise sınır köylerine yakın şarbon görülür. Şap hastalığı ise hemen hemen her mevsim görülür. Bir şeyi çözmek için öncelikle problemi tespit etmek lazım. Bizler problemleri tespit etmişiz ve özellikle de brucella ile ilgili ciddi bir mücadele içindeyiz".

En Çok Aranan Haberler