YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göç Sorunu Olmayan Köyde Halkın Ömrü Gölde Geçiyor

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı yaklaşık bin 500 nüfuslu Derekarabağ köyü sakinleri, ömürlerinin çoğunu geçirdikleri Eber Gölü'nden kestikleri sazları satarak geçimlerini

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesine bağlı yaklaşık bin 500 nüfuslu Derekarabağ köyü sakinleri, ömürlerinin çoğunu geçirdikleri Eber Gölü'nden kestikleri sazları satarak geçimlerini sağladıkları için göç verme ve işsizlik sorunu yaşamıyor.

Göller Yöresi'nin en fazla bilinen göllerinden Eber, çok sayıda kuş türünü barındırması ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sunduğu ekonomik imkanlarla da dikkatleri çekiyor.

Su seviyesi son yıllarda gittikçe azalan göl kıyısında yer alan köylerden Derekarabağ'da 600 hanede yaklaşık bin 500 kişi yaşamlarını sürdürüyor. Yöre halkının, geçimlerini göldeki sazları kesip satarak ve göldeki balıkları avlayarak sağladıkları köyde, Afyonkarahisar'ın birçok köyünün aksine göç verme ve işsizlik sorunu bulunmuyor.

Köylüler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmaları sonucu yeniden hayat bulan göldeki ekonomik kaynaklardan vazgeçmiyor.

Derekarabağ köylüleri için gün, sabaha karşı saat 03.00 sıralarında başlıyor. İlkbahar aylarında yoğunlaşan saz kesme işini yapabilmek amacıyla sabah ezanı vaktinde yollara düşen köyün erkekleri, sallarına binerek sazlıklara gidiyor.

Köy sakinleri, öğle saatlerine kadar kestikleri sazları sallara yükleyerek evlerinin yolunu tutuyor. Daha sonra bu sazları temizleyip satışa hazır hale getiriyor ve günün geri kalan bölümünde pazarlama işiyle uğraşıyor.

-"Saz ticareti, balıkçılık ve yastık otu" onların her şeyi-

Derekarabağ'da saz ticaretiyle uğraşan işletmenin sahiplerinden Ahmet Yavuz, AA muhabirine, köyde halkın çoğunun, geçimini Eber Gölü'nden sağladığını söyledi.

Göle sallarla gidenlerin kişi başına günde ortalama 40 deste saz toplayabildiğini ve bu destelerin 80 kuruş ile 1,20 lira arasında değişen fiyatlardan alım merkezlerine satıldığını belirten Yavuz, bir kişinin günde sattığı sazlardan 30 lira kazanıp bunun 10 lirasını yaptığı masraf için harcadığını anlattı.

Yavuz, saz kesme ve temizleme işinin zor olduğunu dile getirerek, "Eşleri göle giden kadınlar, saz alım merkezlerinde çalışıyor. Köyümüzde yaşayanların büyük çoğunluğu saz ticareti, balıkçılık ve yastık otundan geçimini sağlıyor. Eber Gölü'nün çeşit çeşit nimetleri var. Buradaki vatandaşlarımız da bundan fazla fazla yararlanıyor ve köyümüz hiç göç vermiyor" dedi.

Saz temizleme işi yapan Süleyman Demir de günde bir tona yakın saz temizlediğini bildirerek, ailece ekmeklerini sazdan kazandıklarını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler