BERLİN (İHA) - Almanya'da göç nihayet merkezi bir kurum tarafından düzenlenebilecek. Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, Nürnberg'de Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'ni açtı. Bu yeni merkezin görevi, Alman istihdam piyasasının ihtiyaçlarına göre iş göçünü düzenlemek ve kontrol etmek olacak.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi 1 Ocak 2003 itibariyle yürürlüğe girecek yeni Göç Yasası'nın temel kurumlarından biri olarak öngörülüyor. İçişleri Bakanı'nın dün Nürnberg'de açtığı yeni dairenin yetkileri arasında Alman istihdam piyasasının ihtiyaçlarına göre yabancı iş gücü göçünü düzenlemek ve kontrol etmek yer alıyor.
Göç Yasası'nın 20'inci maddesinde, bu görev Federal Göç ve Mülteciler Dairesi ile birlikte Federal Çalışma Dairesi'ne veriliyor. Sonuçta Çalışma Dairesi istihdam piyasasının ihtiyacını saptayacak ve Göç Dairesi de gerekli kalifiye elemanları arayacak. Yeni yasa iş gücü göçünü de belli bir puan sistemine bağlıyor. Bu puan sistemi ile Almanya'ya göç etmek isteyenlere, yaşı, mesleki eğitimi ve kalifikasyonu, dil bilgisi, sabıka kaydı ve geldiği memlekete bağlı olarak puan verilecek.
UYUM İÇİN KURSLAR Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin bir başka görevi de Almanya'daki yabancıların uyumunun sağlanması için kurslar düzenlemek. Ama öncelikle bu kursların temel yapısı ile içeriğinin geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca kursların finansmanını kimin üstleneceği konusu henüz halledilmiş değil.
Federal Göç ve Mülteciler Dairesi, İltica Yasası'nın uygulanmasına ilişkin görevleri de üstlenecek. En önemli görevlerinden biri eyaletler arasındaki farklı uygulamaları ortak bir karar mekanizmasına bağlamak olacak. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin diğer görevleri arasında, tüm yabancıların kayıtlı olduğu merkezi sistem uygulaması, göçmenlerin geri dönüş programının desteklenmesi, ülkelerine dönmeleri gereken yabancılar için gerekli işlemlerin yapılması ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelen Yahudi göçmenlerin eyaletlere dağıtılması bulunuyor.
GÖÇ VE UYUM KONSEYİ Göç Yasası'na göre yeni Göç ve Mülteciler Dairesi'nde ayrıca eyalet ve yerel yönetimlerin temsil edildiği bir Göç ve Uyum Konseyi oluşturulacak. Bu konsey her yıl Almanya'ya göç, göçmenlerin ve mültecilerin durumu ile ilgili rapor hazırlayacak.
Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau tarafından onaylanan Göç Yasası'nın 1 Ocak 2003 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ancak muhalefet partileri yasaya karşı Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi planlıyor. Bu yasanın yürürlüğe girmesini geciktirebilir. İçişleri Bakanı Otto Schily buna rağmen, yasanın çizdiği yolun doğru olduğunu ve yeni Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin göçün kontrolü için çaba göstereceğini söylüyor.
Schily'ye göre yeni yasa ile Almanya'da göç azalacak, buna karşılık kalifiye iş gücünün göçüne izin verilecek. Muhalefet partileri ise Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin açılışını seçim öncesi gösteri olarak nitelendirerek eleştirdiler. Muhalefet yeni göçmenler için dil ve uyum kursları düzenlenirken, yıllardır Almanya'da yaşayan, ama Almanca'yı öğrenememiş göçmenler için kurslar açılmamasını eleştiriyor. Hrıstiyan Birlik Partileri'ne göre, uzun yıllardır Almanya'da yaşayan yabancıların da uyuma zorlanması gerekiyor.