YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göçebe Aileler, "kocakarı" Tedavi Yöntemini Tercih Ediyor

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, yaptıkları araştırmada, göç alan bölgelerdeki ailelerin çocuklarını

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Küçükali, yaptıkları araştırmada, göç alan bölgelerdeki ailelerin çocuklarını sağlık kuruluşuna götürmek yerine "kocakarı" yöntemiyle tedavi etmeye çalıştıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Küçükali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Hamidenur Çevik ile Erzurum il merkezine göç eden ilköğretim çağındaki çocuklar üzerinde bir araştırma yaptıklarını belirtti. Küçükali, yoğun göç alan bölgelerde 360 çocukla görüştüklerini söyledi.

İlköğretim çağındaki çocukları örneklem olarak seçtiklerini anlatan Küçükali, göç eden çocukların karşılaştıkları problemleri öncelikli olarak değerlendirdiklerini, eğitim, barınma, sağlık, sosyo-ekonomik nedenlere dayanan problemler üzerine bir araştırma yaptıklarını kaydetti.

Eğitim imkanlarını devlet sağladığı için problem yaşanmadığını ifade eden Küçükali, sağlık ve sosyo-ekonomik problemleri ön planda tutarak yaptıkları araştırmada, gelişim çağındaki çocuklar için barınma ortamının çok sağlıklı olmadığını gözlemlediklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Küçükali, göç eden ailelerin doktora veya bir sağlık kurumuna çok az başvurduğuna işaret ederek, "Göç alan bölgelerde yaptığımız araştırmada, ailelerin çocuklarını sağlık kuruluşuna götürmek yerine 'kocakarı' diye tabir edilen ilaçlarla veya farklı yöntemlerle tedavi etmeye çalıştıklarını gözlemledik. Çocuklarda hastalık ileri safhalara ulaştığı zaman sağlık kurumlarına gittiklerini belirlemiş olduk" diye konuştu.

-"Bu mahallelerde çocuk işçiliğinin yoğun olduğunu gözlemledik"-

Sağlık alanında önemli gelişmelerin yaşandığına da değinen Küçükali, şöyle dedi:

"Göç eden aileler masraftan korkuyorlar. Bu biraz alışkanlık gibi, hesap çıkabilir kaygısıyla sağlık kurumuna gitmek yerine 'kocakarı' yöntemiyle tedavi uyguluyorlar. Birçok sağlık hizmetleri şu anda çok ucuz şekilde onlara ulaştırılıyor. Göç alan bölgelerdeki insanların bu konuda bilinçsiz olduğunu düşünüyorum. Bu bölgelerde yapılan bilgilendirme eğitimleri faydalı olacaktır. Problem çıktıktan sonra müdahale edildiği zaman sorun çözülmüyor. Buradaki insanların bu hizmetlerden, sağlık alanındaki gelişmelerden haberdar olmadığını gördük. Bu anlamda bilinçlendirilmeleri gerekiyor."

Barınma şartlarından dolayı çocuklarda solunum yolu ve akciğer hastalıklarına daha fazla rastlandığını kaydeden Küçükali, "Bu bölgelerdeki çocukların bir an önce iş sahibi olma duygularının çok yoğun olduğunu ve bunun için de eğitimini devam ettirmek yerine, bir an önce işe atılma yollarını seçtiklerini belirledik. Bu mahallelerde çocuk işçiliğinin, yoğun olduğunu gözlemlemiş olduk" dedi.

Göç alan bölgelerde birtakım önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Küçükali, göç gerçekleşmeden önce göçün geleceği düşünülerek bu bölgelerde ilgili kurumların veya yetkililerin önceden tedbir almasının önemli olduğunu vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler