Cavit AKGÜN- Cihan KAYA/MUĞLA, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Muğla Valiliği tarafından kurulan MUÇEV şirketi tarafından kıyılar kiraya verilirken koylar da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından kiraya çıkarılmaya başladı. Göcek'in dünyaca ünlü Bedri Rahmi 'İHALEDEN MEVCUT İŞLETMELER HABERSİZ'
Dalaman Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Şaşmaz, dört koyun 29 yıllığına kiralanmasının manidar olduğunu belirterek, "Bu koylarda kaçakçılık yapılması endişesi taşıyoruz. Bu koylarda 20'ye yakın işletme var. İşletme sahiplerinin tamamı, Dalaman'ın yerli halkı. Buralardan, doğal yapı ile oynanmadan yatlara hizmet veriliyordu. İl Özel İdaresi kiraya veriyordu. Muğla büyükşehir olunca İl Özel İdaresi'nin tasarrufunun Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi gerekiyordu ancak Orman'da bıraktılar. Orman İşletme Şefliği de şimdi bu koyları, mesire yeri adı altında pazarlıyor. İhaleden, mevcut yerli işletmelerin hiçbirinin haberi olmadı. Üstelik pazarlık kapısını 80, 100 bin liradan açıyorlar. Kimlerin alacağı belirlenmiş, değilse rakamlar büyür. Bu paralar buradan çıkmaz. Malikane mi yapacaklar bilmiyoruz" dedi.
TBMM GÜNDEMİNE TAŞINDI
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da Dalaman'da koyların ve mesire alanlarının özelleştirilmesini TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle bir soru önergesi veren Erdoğan, ihalelerin kamu yararı gözetilmeden yapıldığını savundu. Milletvekili Erdoğan, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Muğla büyükşehir statüsü kazanmış illerden birisidir. Daha önce Özel İdare aracılığıyla kiraya verilen, Dalaman ilçe sınırları içerisinde kalan Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu Orman Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Söz konusu koyların 29 yıllığına kiraya verilmesi hususunda Orman Genel Müdürlüğü'nün yaptığı hazırlıkların kamuoyuna yansımasıyla yerli halkta büyük bir huzursuzluk baş göstermiştir. Kamu yararı gözetilmeden gerçekleştirilen bu özelleştirmelerin anayasaya aykırılığı durumu da söz konusudur. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Kıyı kenar çizgisinin tespit edilmediği bölgelerde talep vukuunda, talep tarihini takip eden üç ay içinde kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir."
Erdoğan, Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti:
"Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu'nun Anayasamız'a aykırı bir şekilde ihale yoluyla kiralanması sürecinin durdurulması söz konusu mudur? Söz konusu koyların, Orman Genel Müdürlüğü eliyle, büyük şirketler tarafından kiralanması halinde sosyal ve ekonomik mağduriyetler yaşayacak olan yöre halkının haklı itirazlarını yetkililerin görmezden gelmesinin nedeni nedir? Akbük C Tipi Mesire Yeri, Taşyaka C Tipi Mesire Yeri, Göbün C Tipi Mesire Yeri, Küçük Sarsala C Tipi Mesire Yeri ve Hamam Koyu hangi büyük şirketlere neyin karşılığında kiraya verilecektir? Ülkemizin incisi bu güzel koylar özel işletmelere kiraya verildiğinde vatandaşlarımız buralardan nasıl istifade edecektir? Kamu yararı nasıl sağlanacaktır? Bilindiği gibi Dalaman'da söz konusu mesire alanlarının ve koyların Orman Genel Müdürlüğüne devredilmesinin ardından ihaleye çıkartılması Muğla kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı. Vatandaşların da tepki gösterdiği ihale sürecine büyük şirketlerin ilgisi dikkat çekiyor. Bu durum da esnafı ve vatandaşı kara kara düşündürüyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz