Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden fındık toplamak amacıyla gelen Karadeniz’e gelen mevsimlik göçer işçi çocuklarının en büyük hayalinin ‘okula gitmek’ olduğu ortaya çıktı.
Başkent Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü gönüllü öğrencileri Dr. Bülent İlik yönetiminde Ordu’da Efirli ve Uzunisa köylerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden fındık toplamak amacıyla gelen mevsimlik göçer işçilerin çadır kamp hayatını inceledi. ‘Hayata Destek Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilen çalışmadan ilginç sonuçlar elde edildi. Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi sosyal hizmet uzmanı Dr. Bülent İlik, göçer işçilerin Mart ayında evlerinden yola çıktığını, adeta kaplumbağa gibi evlerini sırtlarında taşıyarak yılın 6-7 ayını evlerinden uzak mevsimlik işçi olarak geçirdiğini, bundan dolayı göçer aile çocuklarının okula ancak kasım ayında başlamak zorunda kaldığını söyledi.
“KIZ ÇOCUKLARINA MAHALLE BASKISI”
Dr. Bülent İlik, her iki kampta kalan Bin 500 üzerinde yaptıkları gözlem ve incelemelerde, çadırlarda kalanların yüzde 24’ünün 7-14 yaş arası, yüzde 19’unun da 15-18 yaş arası çocukların oluşturduğunu söyledi. Dr. Bülent İlik, “Özellikle ‘mahalle baskısı’ tarzı bakış açısı kız çocuklarının okula gitmesindeki en büyük engel. Hiç okula gitmeyende var, 2., 3. sınıftan terk edenlerde. Çocuklara hayal dünyalarını yansıtmaları için verdiğimiz kartona en çok ‘okula gitmek istiyorum’ ibareli yazı ve resimler yapıldı. Bu çocuklar okumak istiyor. Bu sorun sosyal yardımlarla çözülecek bir sorun değil” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz