YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göçmen kuşların rotası kuzey

Kütahya'daki sulak alanlar, Kuzey Yarımküre'de Ekvator'a yakın ülkelerde hava sıcaklıklarının artması üzerine buraları terk eden leyleklerin akınına uğradı.

Göçmen kuşların rotası kuzey

Yazı geçirmek ve üremek için güneyden hareket ederek Türkiye'ye gelen göçmen kuşlar, özellikle Meriç, Marmara, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Batı Karadeniz, Kızılırmak, Yeşilırmak, Doğu Karadeniz, Çoruh, Konya, Fırat, Aras, Van ve Dicle gibi havzalarda yoğun olarak gözlenmeye başlandı.

Havaların ısınmaya başlamasıyla serin mekan arayışına giren göçmen kuşlar, bu günlerde sonbahardaki hareketlerinin tersine göç ediyor.

Anadolu üzerinden kuzeye ilerleyen göçmen kuşlar, göç yolu üzerindeki Kütahya'da yoğun olarak görülüyor. Kütahya-Eskişehir karayolundaki Porsuk Barajının yanı sıra Tavşanlı, Simav ve Domaniç ilçelerindeki sulak alanlar, yüzlerce leylek, pelikan ve diğer göçmen kuşların akınına uğradı.

Her yıl Türkiye'den geçen yaklaşık 500 bin göçmen kuştan bir bölümü, Kütahya'daki sulak alanlarda mola vererek gözlemcilere eşsiz manzaralar sunuyor.

KUŞ GÖZLEMCİLERİNİN HEYECANLI BEKLEYİŞİ SONA ERDİ

Bilimsel araştırmalara göre, göçmen kuşlar bir günde yaklaşık 400 kilometre yol alabiliyor. İlkbahar göçünde Afrika Rift Vadisi uzantısını takip ederek Türkiye'nin güneyine ulaşan göçmen kuşlar, kuzeydoğu ve kuzeybatıya doğru göçe devam ediyor. Kuşlar, Boğaziçi'ni geçerek Kuzey Trakya ve Balkanlar'a, diğer koldan ise Artvin üzerinden Kafkaslar'a ve daha kuzeydeki üreme alanlarına ulaşıyor. Sonbahar göçünde de aynı güzergah üzerinden Afrika'ya dönüyor.

Bu kuşların bir bölümü Türkiye üzerinden sadece geçiş yaparken, leylek gibi bazı türler ise hem geçiş yapıyor hem de üremek amacıyla kalıyor.

Göçmen kuşların ilkbahar ve sonbahar dönemleri olmak üzere yılda iki kez gerçekleştirdikleri yolculuk, kuş gözlemcilerinin de ilgisini çekiyor. Anadolu'da sulak alanlarda toplanan kuş gözlemcileri, fotoğraf makineleriyle göçmen kuşların molalarını görüntüleyerek, göç heyecanını fotoğraf karelerine yansıtıyor.

''LEYLEK LEYLEK HAVADA...''

Anadolu kültüründe leyleklerle ilgili olarak nesilden nesile anlatılarak yaşatılan tekerlemeler de çocukların ilgisini çekiyor. Bu tekerlemelerden biri şöyle:

''Leylek leylek havada, yumurtası tavada. Oynaşıyor çocuklar, dağda, kırda, ovada. Çağırın gelsin et yesin, et yemezse ot yesin. Leylek leylek lekirdek, hani bana çekirdek? Çekirdeğin içi yok. San kızın saçı yok. Süleyman'ın suçu yok. Leylek leylek havada, yumurtası tavada. Kızlar kahve kavurur, şıngırdaklı tavada.'

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler