YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gökbulut kışa sorunsuz girin

Sıcakların yavaş yavaş soğuklaştığı bu günler için uyarı geldi.

Gökbulut kışa sorunsuz girin

Sıcakların yavaş yavaş soğuklaştığı bu günlerde Gökbulut Kömürcülük firma sahibi Halil Gökbulut “ yaklaşan kış ayın da sorun yaşamayın, paranızı heba etmeyin.” Diyerek uyarıda bulundu.

PARANIZI YAKMAYIN
Halil Gökbulut, yağışlar başlamadan önce kış aylarına hazırlık yaparak, baca nedeni ile üzücü olayların yaşanmaması için İzniklilerin mutlaka bacalarını kontrol ederek temizliğinin yapılması gerektiğini belirti. Gökbulut “ tıkanmak üzere olan bacalar ile kış ayına girildiğinde, kömürlerden gerektiği gibi randıman alınamaz, yani bir bakıma paranız heba oldur, yağmurlu havada da baca sorunu yaşamakta cabası, bu güzel havaları yağmurlardan önce değerlendirin.” Dedi.

Halil Gökbulut “ soğuk kış günlerinde İzniklilerin ısınma gereksinimini karşılarken alması gereken güvenlik önlemleri ve ekonomik ısınma ile bilgileri İznik kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk. İznik halkını, kullandıkları her türlü ısınma aracıyla ilgili belirteceğimiz önlemlerin uygulanması konusunda uyarıyoruz. “ dedi. Halil Gökbulut’un belirttiği önlemler ve uyarılar ise şöyle;

Kış Mevsimine girmeden önce mutlaka Baca Temizliği için bacaların kontrol edilip temizliği yaptırılmalıdır.

Her yıl binlerce insanımız soba, şofben ve bacalardan dolayı hidrokarbon içeren kömür ve gaz kaynaklı karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalmaktadır.

Soba-baca ve şofben-baca bağlantısının yanlış yapılması, sobaların yanlış yakılması ve yanlış kullanımı, baca temizliğinin yaptırılmaması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı özellikle alçak basınçlı-lodoslu havaların sık yaşandığı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmeleri artmaktadır.

Son yıllarda soba ve baca kaynaklı karbon monoksit zehirlenmeleri ve toplu ölümlerde ciddi artışlar gözlenmektedir. Soba-baca bağlantılı olaylar zehirlenmeden, şofben-baca bağlantılı ölümler ise zehirlenme ve boğulmadan kaynaklanmaktadır.

Kokusuz, renksiz, tatsız bir gaz olan karbon monoksit zehirlenmelerinin özellikle uykuda iken farkına varılmasının güçlüğü, bu zehirlenmeye karşı önlemlerde toplumun bilinçli olmasını ve aşağıdaki hususlara dikkat etmeyi gerektirmektedir

BACALARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
1. Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenme ve yangınlara neden olur. Baca temizliği, sonbahar ve kış aylarına girerken yaptırılmalı; kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullanıldığı takdirde 3 ayda bir temizlettirilmelidir.

2. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca gazlarının soğumasını azaltmak, baca tepmesini önlemek ve hava şartlarının etkisini azaltmak için bacalar mutlaka yalıtılmalı veya baca duvarı et kalınlığı en az 10 cm. olmalıdır.

3. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 cm yükseklikte olmalıdır.

4. İdeal yanma için etkili baca yüksekliği en az 3,5 m, en fazla 5 m olmalıdır.

5. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları v.b. şeylerin girmesini engellemek için mutlaka baca başlığı kullanılmalıdır.

6. Rüzgarlı havalarda hava akışı yüksekten alçağa doğru gerçekleştiği için binanın çevresinde yüksek yapılar veya ağaç gibi engellerden dolayı sık sık meydana gelen baca tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 m daha yüksek olması sağlanmalıdır.

7. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemelidir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler