Burak GEZEN- Vural BOZOK/GÖKÇEADA Gökçeada'da, restore edilerek 2013 yılında Zeytinli Köyü'nde eğitim öğretime başlayan Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nda bugün ders zili 3 öğrenciyle yeniden çaldı. Tepeköy'deki Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi de 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında 40 yıl aradan sonra bugün eğitim öğretime açıldı. Ortaokul bölümünde 5, lise bölümünde 6 öğrencinin ders başı yaptığı okuldaki açılış törenine Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Çanakkale Vali Yardımcısı Adil Karataş, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, MHP'li Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Müdürü İoakim Makis Kamburopulos, İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas, Gökçeada Cemevi Başkanı Hayrettin Altuncevahir ile köy halkı katıldı.
Tepeköy'de yaşayan Yorgo Zarbozan, "Bütün atalarımız buradaydı, 4 bin senelik tarihimiz var bu adada. Bugün en mutlu günümüz. Çünkü bu okul 40 sene sonra tekrar açılıyor. Bu bizim en büyük mutluluğumuz. Tabi öğrenci az olacak ama bu problem değil. Az olur, öz olur. Ben 6'ıncı sınıfa kadar bu okulda okudum" dedi.
LİSE DE AÇILDI
Özel Gökçeada Rum Lisesi binası içinde düzenlenen açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Özel Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Kurucu Temsilcisi ve Müdürü de olan İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İoakim Makis Kamburopulos, şunları söyledi:
"Yarım asırlık bir aradan sonra ortaokul ve lisemizin restorasyonunu tamamladık ve bugün de açılışını yapıyoruz. Bugün bizim için bayram ve coşkudur. Bu bayram havasında, geçmişi unutmamak, fakat özellikle geleceği düşünmek ve planlamak gerekir. Adamızın kıymetli halkına okullarımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yeni bir eğitim yılının ilk gününde sizlerle birlikte olmanın, Türkiye'nin aydınlık geleceği olan çocuklarımızı yetiştirecek değerli öğretmenlerimiz ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımız ile birlikteliğin heyecanı ve gururu içinde sizleri saygıyla selamlıyorum" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise "Biz 11 çocuğumuza tartışmasız bir şekilde doğuştan anayasal hakkı olan eğitim hakkını sağlamış olacağız. Bir devlet görevlisi olarak, Sayın Bakanımızın da aynı şeyleri hissettiğini söyleyebilirim. Eğer bir çocuğumuz eğitim hakkından faydalanamıyorsa Türkiye'nin neresinde olursa olsun onun sorumluluğu ve vebali bizim omuzlarımızdadır. Eğer bu imkanı götürebiliyorsak bir çocuk bile olsa bunu yaparız. Bir çocuğumuzu bütün dünyalara değişmeyiz" dedi.
Eğitim hakkının kutsal bir hak olduğunu belirten Yelkenci, "Bu hak verilmezse ne olur? Hemen bir empati yapıyorum. Komşumuz Yunanistan'daki, Batı Trakya'daki Türk soydaşlarımız orada bu haktan faydalanamamış olduğunda bizim canımız nasıl yanarsa, burada da aynı şekilde Rum vatandaşlarımızın canı yanar. Bir Rum vatandaşımızın bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından hiçbir farkı yoktur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılanlar hep birlikte lise binasındaki derslikleri gezdi. Ardından da ortaokul binasındaki kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi.
ORTAOKUL İLK KEZ AÇILDI
Özel Gökçeada Ortaokulu 1960 yılında anaokulu binası olarak inşa edildi, ancak hiçbir zaman eğitim faaliyeti yapılmadır. Bina bu yıl ortaokul olarak 5 öğrenci ile eğitim öğretime başladı.
Özel Gökçeada Lisesi 1954 yılında 180 öğrenci ile eğitim öğretime başladı. Ancak 1975 yılında öğrenci yetersizliği nedeniyle kapandı. Lise bu yıl 6 öğrenci ile tekrar eğitim öğretime başladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz