YURTHABER

Muğla
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gökova Körfezi'nde Kum Köpek Balıklarının Sayısı Artıyor

Muğla Gökova Körfezi Boncuk Koyu’ndaki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yürütülen kum köpek balığı izleme...

Muğla Gökova Körfezi Boncuk Koyu’ndaki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi’nde yürütülen kum köpek balığı izleme çalışmasının ikinci etabında gözlenen birey sayısı 80’den 93’e yükseldi.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında kum köpek balıklarının izlendiği yerler koruma alanı olmasına rağmen bölgede görülen balık ağları ve kirlilik gibi olumsuzluklar ekolojik dengeye ciddi tehdit oluşturuyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye tarafından yürütülen proje kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi’nde kum köpek balığı izleme çalışmasının ikinci ve son etabı tamamlandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekiplerince 12 Mayıs-28 Eylül tarihleri arasında yürütülen çalışmalarda 105 serbest dalış gerçekleştirildi ve gözlenen kum köpek balıkları gözlem kayıt altına alındı. İnsana zarar vermeyen kum köpek balıklarının üreme ve çiftleşme bölgesi olan Gökova Körfezi Boncuk Koyu’nda gerçekleştirilen izleme faaliyetinin ilk etabında 80 birey gözlenirken, ikinci etapta yapılan sayımda 93’e yükseldiği bildirildi.

İzleme çalışmasının yapıldığı yerler koruma bölgesi olmasına karşın, bölgede bulunan yaklaşık 100 metrelik balık ağı, bu olumsuzluklara bir örnek olarak ortaya çıktı. Ağ, araştırmayı yürüten ekiplerce toplanarak konu Sahil Güvenlik birimlerine bildirildi. Ayrıca daha etkili korumanın ve bu tip yasa dışı olaylar karşısında caydırıcılığın sağlanması açısından bu alana özel bir tekne ve görevli tahsis edilmesine ilişkin öneri de ilgili birimlere iletildi.

Bölgeden geçen deniz araçlarının bıraktığı pis su ve sintine de ekosistem açısından son derece önemli olan kum köpek balıkları başta olmak üzere, denizde yaşayan canlılar açısından önemli bir sorun oluşturuyor. Bölgede yapılan çalışmalar sırasında bu soruna sıkça rastlanması, tekne sahiplerinin yeterince bilinçli olmadığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kum köpek balıkları ve bölgedeki diğer canlılar açısından tehdit oluşturan sualtı tüfeği ile avcılık, yasa dışı balıkçılık, katı atıklar, teknelerden bırakılan pis su ve sintine nedeniyle oluşan kirlilik gibi pek çok faktör Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmalarla önlenmeye ve böylece ekosistemin korunmasına çalışılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler