MALATYA - DARENDE (İHA) - Malatya'nın Darende İlçesi'nde inşaatı süren Gökpınar Projesi'nin son tüneli de bitim aşamasına geldi. Yılın 7 ayında enerji üretmesi, 5 ayında da sulama yapması tasarlanan projede, 2005 yılının sonuna kadar sulamaya açılan arazi miktarının 667 hektar olacağı kaydedildi. Proje için bu yıl ayrılan 3.5 milyon YTL ödeneğin ise, artırılması isteniyor.
1995 yılında ihale edilen ve Nisan 1996 tarihinde yapımına başlanılan Gökpınar Sulama Projesi'nde son tünelin açma çalışmaları hızla sürüyor. Devlet Su İşleri 92. Şube Müdürü Mehmet Albostan, tünelin bu yıl tamamlanacağıni ifade etti. Malatya'nın Darende ilçesinin topraklarını suya kavuşturarak çiftçilerin yüzünü güldürecek olan Gökpınar Sulama Projesi'nde daha önce 4 tünelin tamamlandığını hatırlatan Albostan, S1 (cazibe) ana kanalının üzerine Sivas İli Gürün İlçesi Gökpınar Deresi'nde bir adet dolu gövdeli regülatör kurulduğunu kaydetti.
Duvarlı kanal, trapez kanal, 5 adet tünel ve 4 adet sifon olmak üzere toplam 50 kilometre imalatın yapıldığı Gökpınar Sulama Projesi inşaatını Yapısan İnşaat firması üstlendiğini ifade eden DSİ Şube Müdürü Albostan, firmanın otoprodoktor metoduyla inşaatını yaptığı Hacılar Hirdo Elektrik Santrali'nin 2003 yılında işletmeye açıldığını belirtti. Santralin yıllık enerji üretimi 88.8 gwh olduğunu hatırlatan Albostan, T5 adı verilen ve 2 bin 160 metre uzunluğa sahip olan son tünelin Başdirek Köyü ile Karaoğuz Köyü arasındaki mevkide açıldığını söyledi. Gökpınar Sulama Projesi'nin en uzun tüneli olduğu öğrenilen T5'i açma çalışmalarının sonbahara kadar süreceği ifade edildi.
Devlet Su İşleri 92. Şube Müdürü Mehmet Albostan, Gökapınınar Sulama İnşaatı'nda 2004 yılında 146 hektar arazinin sulamaya başlanıldığını, projede bir kaç ay içinde 186 hektar arazinin daha suya kavuşacağını belirterek, 2005 yılının sonuna kadar sulamaya açılan arazi miktarının 667 hektar olacağını kaydetti. Albostan ayrıca, projede 2006 yılının başında ise toplam 999 hektar arazinin sulamaya açılacağını vurguladı. Projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 54'ü bulduğunu ifade eden Albostan, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
1.1 milyon YTL (1.1 trilyon TL) keşif bedeli ile başlanılan projede, 2005 yılı için, 3.5 milyon YTL (3.5 trilyon TL) ödenek tahsis edildi. Yılın 7 ayında enerji üretmesi, 5 ayında da sulama yapması tasarlanan projenin sonraki kısmında da 53 kilometre uzunluğunda kanallar yapılarak suyun Balaban'a kadar ulaşması sağlanacak.