YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göksun METEM'in başarısı -Hazırladıkları "Yabani Hayvan Kovucu"projesi ile bölge birincisi oldular

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen "Orta öğretim Öğrencileri Araştırma

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen "Orta öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri" yarışmasında Göksun METEM öğrencileri tarafından hazırlanan "Yabani Hayvan Kovucu" isimli proje bölge birincisi oldu.

Adana'da düzenlenen bölge finalinde 'Uygulamalı Fizik Dalı' alanındaki 18 proje arasında bölge finalisti olan Göksun Anadolu Teknik Lise, Teknik Lise ve METEM elektrik elektronik bölümü öğrencileri Furkan Aydın ve Koray Gel, 3 Mayısta Ankara'da yapılacak olan Türkiye finalinde Adana bölgesini temsil edecek.

Yabani Hayvan Kovucu projesi hakkında AA muhabirine açıklama yapan Koray Gel, hedeflerinin Türkiye birinciliği olduğunu söyledi.

Projelerinin Göksun'da TÜBİTAK'a giden ilk proje olduğunu belirten Koray Gel, ilk defa katıldıkları büyük bir yarışmada bölge birincisi olmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Bahçe ve tarla sahiplerinin en büyük sorunu olan yabani hayvanlarla mücadeleye teknolojinin imkanlarından faydalanarak bir çözüm üretmek istediklerini belirten Koray Gel, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar okulumuzdan ve ilçemizden TÜBİTAK'a proje gitmemesi bizi üzen bir durumdu. Proje duyurusunu gördüğümüzde sınıf arkadaşım Furkan Aydın ile birlikte bir proje hazırlamayı düşündük. Elektrik elektronik Bölümü Öğretmenimiz Orhan Gülüşen'in desteği ile proje hazırlıklarına başladık. Bu süreç içerisinde yaz tatillerinde benimde uğraşmak zorunda kaldığım yabani hayvanlara karşı mücadele edecek bir ürün yapmaya karar verdik."

Gel, projeye ilişkin olarak da cihazın çalışmasını şu şekilde anlattı:

"Cihazımız, ana gövde üzerine monte edilmiş güneş enerjisi paneli, şarjlı akü, flaşörlü tepe lambası, siren ve harekete duyarlı sensörden oluşmaktadır. Yabani Hayvan Kovucu cihazımız güneş enerjisi ile çalıştığı için her yerde ve her ortamda kullanılabilen çiftçi dostu bir cihazdır. Sensorumuzun etki alanına bir hayvan girdiği zaman cihaz çalışmaya başlıyor ve hem sesli olarak hem de tepe lambası ile hayvanın korkup kaçmasını sağlıyor. Hayvanların sese alışmaması için cihazımızda 6 farklı siren sesi bulunmaktadır. Ayrıca cihazımız içerisinde bulunan USB güç çıkışı sayesinde cep telefonu şarj imkanı sağlamaktadır."

Gel, projenin her aşamasında ve yarışma süresince kendilerine destek olan Okul Müdürü Ökkeş Kozludere ve tüm öğretmenlerine teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler