TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, "İdeolojik değil, partizan değil, sorunları ortadan kaldırıcı bir siyaset anlayışı ile üniversite gençleri siyasette ilkeli, ilerici olarak yer almalıdır" dedi.
AK Parti Kocaeli Gençlik Kolları üyesi üniversite öğrencilerini evinde ziyaret eden Gönül, yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin iktidara geldiği dönemde Türkiye'nin 40 ilinde yaklaşık 70'e yakın üniversite bulunduğunu hatırlatarak, hükümet olarak, yaptıkları çalışma ile 2008 yılında 41 kentin daha üniversiteye kavuştuğunu ve bugün Türkiye'de 172 üniversite olduğunu söyledi.
Üniversite okumak isteyen gençlerin yolunu açtıklarını dile getiren Gönül, bir üniversitenin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için 20 yıla ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Bugün bu üniversitelerin akademik personelinden başlayarak yapılaşma, yeni binalar ihtiyacını büyük ölçüde tamamlamış durumda olduklarını anlatan Gönül, eksik kalanları da tamamlama yönünde çok büyük bir gayretle çalışmalarına devam ettiğini, bu üniversitelerden 15-20 yıl sonra verim alacaklarını ifade etti.
Gönül, üniversite gençliğinin maddi sıkıntıları olabileceğini dile getirerek, "2002 yılında 45 lira olan aylık yüksek öğrenim bursunu, 260 liraya yükselttik. 2002'ye kadar üniversite öğrencilerine kredi ve bursları 3 ayda bir ödenirken, aydan aya ödenmeye başladık. Ayrıca 2003'ten bu yana isteyen ve müracaat eden her üniversite öğrencisine kredi ve öğrenim harcı için katkı kredisi veriyoruz. Her ayın yedisinde alınan öğrenci burslarının 2013 yılında 280 lira olacak" dedi.
Üniversite harçlarının da AK Parti hükümeti tarafından kaldırıldığını hatırlatan Gönül, yurtta kalan öğrencilere de 150 lira katkı yapıldığını, yurtların kalitesinin ve sayısının arttığını belirtti.
-"Çalışan, ilkeleri olan gençler bu vatanın vazgeçilmezidirler"
Gönül, gerçekleştirilen yasal düzenleme ile Üniversitelere girişte katsayının eşitlendiğini vurgulayarak, yüksek öğretimden ilişkisi kesilen 800 bin kişinin af ile tekrar üniversiteli olduğunu söyledi.
Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 55'ini gençlerin oluşturduğuna dikkati çeken Gönül, "Fakat dikkatle bakıldığında milli ve manevi duyguları eriyen, eritilen bir gençlik görüntüsü var. Çalışan, ilkeleri olan gençler bu vatanın vazgeçilmezidirler. Bu ülkenin dinamizmi açısından özellikle de üniversite gençliği çok önemlidir. Gelecekte bu ülkeyi çekip çevirecek, yönetecek insanlar şimdinin üniversite gençliği olacak. İşte bu yüzden üniversitelerde gençlerin siyasete girmeleri gerekir. İdeolojik değil, partizan değil, sorunları ortadan kaldırıcı bir siyaset anlayışı ile üniversite gençleri siyasette ilkeli, ilerici olarak yer almalıdır" diye konuştu.
-Seçilme yaşının 18'e indirilmesi-
Gönül, seçilme yaşını 30'dan 25'e indirirken önlerine engeller çıkarıldığını belirterek, "Biz şunu söyledik 'Madem 18 yaşında gençlerimize seçme yetkisini verdin, gelin 18 yaşında seçilme imkanı da verelim' dedik. Hayatta zor olan seçilmek değil, seçmektir. İyi ve kötüyü ayırma kabiliyeti bu yaşa tanınmışsa seçilmekte tanınmalıdır" ifadesini kullandı.
Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma çabalarında tüm kurumlarla işbirliğini, etkileşimi son derece önemli gördüklerini vurgulayan Gönül, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin geçmiş dönemlerinden gelen kronik sorunlarını çözmek için değişimci ve reformcu anlayışı öne çıkarırken, bu işbirliğini ihmal etmiyoruz. Eğitimden sağlığa, ulaştırmadan hukuka kadar yaptığımız reformları, hep bilimin o aydınlatıcı, yol gösterici ışığını rehber alarak gerçekleştirdik. Günü kurtarmanın değil, geleceği kurmanın peşinde olduk. Şu anda da aynı görüşle yolumuza devam ediyoruz."
Muhabir: Şahin Oktay
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz