HABER

"Google ne zaman kuruldu" doodle oldu! Google'ın 18. doğum gününe özel doodle

"Google ne zaman kuruldu?" sorusu Google'ın 18. doğum gününde doodle oldu! Bu haberimizde "Google ne zaman kuruldu?" sorusunun yanıtını ve Google'ın özel doodle'ına dair detayları bulabilirsiniz.

"Google ne zaman kuruldu" doodle oldu! Google'ın 18. doğum gününe özel doodle

Dünyanın en fazla tercih edilen arama motoru ünvanına sahip olan Google, tüm özel günlere doodle hazırlayarak kullanıcıları ile paylaşıyor. Bugün de Google tarafından hazırlanan bir doodle var ancak durum bu kez biraz farklı... Bundan 18 yıl önce hizmete başlayan ve her geçen gün büyüyerek dünyanın bir numarası haline gelen Google, kendi doğum günü için doodle hazırladı. "Google ne zaman kuruldu?" sorusu üzerinden hazırlanan Google'ın 18. doğum günü doodle, dev arama motorunun kendine hediyesi oldu. Günün ilk saatlerinden itibaren klasikleşen Google logosunun yerini alan doodle, kullanıcıların beğenisini toplamayı başardı. Etkileyici bir yükseliş öyküsüne sahip olan Google, doodle'ıyla "Google ne zaman kuruldu" sorusuna yanıtları kullanıcılarına sunuyor. Google ne zaman kuruldu doodle'ını ve Google'ın 18. doğum gününde şirket hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

GOOGLE NE ZAMAN KURULDU?

Google bundan 18 yıl önce, 4 Eylül 1998 tarihinde, "Don't be evil" (Kötü olma) sloganıyla Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Larry Page ve Sergey Brin tarafından kuruldu. Aslında kuruluş süreci Ocak 1996'da ikilinin üniversitede bir doktora projesi çalışması ile başladı. Bu süreçte geleneksel arama motorunun işleyişini ele alan ikili, Google ile siteler arasında ilişki analizi konusunda daha iyi iki sistem kuramı oluşturdu. Geleneksel arama motorlarında sonuçlar aranan terimlerin kaç kez görüldüğü mantığıyla sıralanırken, PageRank teknolojisi adını verdikleri sistemde arama sonuçları gösterilen ilgiye göre sıralanmaya başladı. Aslında benzer bir sistem Çinli Robin Li'nin IDD Bilişim Hizmetleri adına geliştirdiği RankDex ile 1996'den beri kullanılıyordu. Ancak bu sistem patentliydi ve Çin'de popüler olan Baidu adlı arama motorunda kullanılıyordu. Google'ın kurucuları Page ve Brin, ilk olarak oluşturdukları arama motoruna "BackRub" adını verdiler. Ancak daha sonra bir matematik terimi olan "googol" kelimesinde (matematikte en büyük sayılardan biridir) imla değişikliği yaptılar ve bu arama motorunu Google olarak adlandırdılar. İsmin bu şekilde değiştirilmesindeki amaç, insanlara büyük bir bilgi kaynağını sunduklarını belirtmekti. Google başlangıcında ilk olarak google.stanford.edu alt-alan adını kullandı. Bugün kullanımda olan alan adı ise 15 Eylül 1997'de etkinleştirildi ve 4 Eylül 1998'de şirket resmen kurulmuş oldu. Şirket merkezi ise arkaşları Susan Wojcicki'nin Menlo Park, Kaliforniya'da bulunan garajı oldu. Google'ın ilk çalışanı ise yine Stanford Üniversitesi'nde doktora yapan Craig Silverstein oldu. Google, 2001 yılında 1 milyar tekil kullanıcıya ulaşmayı başardı.

Doktora öğrencisi iki arkadaşın projesi olan Google'a ilk finansman desteği Sun Microsystem'in kurulum ortaklarından Andy Bechtolsheim'den geldi. Bechtolsheim, Page ve Brin'in şirketine 100 bin Dolar finansman desteğinde bulundu. Takvimler 1999'u gösterdiğinde Google'ı geliştirmek isteyen Brin ve Page, Excite'yi satın almak için şirketin CEO'su George Bell ile görüştüler ve 1 milyon Dolar önerdiler ancak Bell teklifi reddetti. Diğer yandan Excite'nin yatırımcılarından Vinod Khosla ise Bell ile aynı fikirde değildi ve ikili ile 750 bin Dolar civarında bir tutar üzerinden müzakerelere başladı. Bundan sonra 7 Haziran 1999'da Google Kleiner Perkins Caufield & Byers ve Sequoia Capital gibi büyük yatırım şirketlerinin açtığı krediler de dahil olmak üzere,[49] 25 milyon $'lık bir fon kullanacağını açıkladı.

HALKA ARZI TARTIŞMA YARATTI

Yine 1999 yılında sonraları çok tartışılacak bir karara imza atıldı. Google, 19 Ağustos 1999'da ilk halka arzını gerçekleştirdi. Hisse başına 85 Dolar'dan satış yapan şirket, 19 milyon 605 bin 52 hissesini paylaştı. Dünyanın sayılı bankaları arasında yer alan Morgan Stanley ve Credit Suisse tarafından oluşturulan çevrimiçi açık arttırma sistemi ile hissedarlara ulaşan Google, 23 1 milyon 67 bin Dolarlık hisse senedi satışı yaptı. Bu sırada paylaşılan 271 milyonluk hissenin büyük bölümü Google'ın denetiminde kaldı. Bu da bir çok Google çalışanının milyoner olmasını sağladı. Öte yandan bu süreçte o dönem Google'ın en büyük rakibi olan Yahoo!'da 8.4 milyonluk Google hissesi satın aldı. Google'ın halka arzının en çok tartışılan tarafı şirket kültürüne etkisi oldu. Bazı insanlar halka arzın şirket kültürünü değiştireceğini iddia ediyordu. Dayanak olarak, hissedârların şirket üzerindeki baskısı sonucunda, şirket çalışanlarının olumsuz etkileneceği; bunun yanında şirket yönetiminde olan kişilerin hisse senetleri sayesinde milyoner olabileceği gerçeği gösteriliyordu. Bu iddialara karşı Larry Page ve Sergey Brin bu endişelere yanıt vermek adına bir rapor hazıtlattı. Yine de 2005'te The New York Times gazetesindeki makaleler de dahil olmak üzere bir çok kaynakta Google'ın yeni yapısı sorgulandı ve kurum felsefesindeki masumiyetin ve kurumsallaşma karşıtı tavrın kaybedildiği savunuldu. Bunun üzerine Google, benzersiz kurum kültürünü devam ettirebilmek için bir kurumsal kültür şefi ve bir insan kaynakları yöneticisini göreve getirdi. Şeffaf bir örgütlenme için işbirliği ortamının kaçınılmaz olduğundan hareketle, kurumsal kültür şefinin görevlendirilmesinin altında yatan amaç, kurumun kuruluşundan itibaren kazanılan temel değerlerinin ve kurumsal kültürün gerektirdiği çalışma ahlakının korunmasını içeriyordu. Google bu dönemde, eski çalışanlarının cinsiyetçilik ve yaş ayrımcılığı yaptığı ithamlarıyla karşı karşıya kaldı. Ancak Google'ın güçlü satış potansiyeli ve çevrimiçi pazarlamayla tanıtım konularındaki kazancı sayesinde halka arz sonrasında hisse senetleri başarılı bir ivme yakaladı ve 31 Ocak 2007'de 700 Dolar seviyelerine ulaştı.

MENLO PARK'TA BİR GARAJDAN, SİLİKON VADİSİ'NE

Kuruluşundan sonra günden güne işler daha iyiye giderken, Google mütevazi garajından ayrılma kararı aldı. Şirket, Mart 1999'da önde gelen teknoloji Silikon Vadisi şirketlerinin de yer aldığı Palo Alto'ya taşındı. 2000'e gelindiğinde ise anahtar kelimelere dayalı reklam satışına başlandı. Ancak bu sistem daha önce Bill Gross'un kurucusu olduğu Goto.com'da uygulanmıştı. Bu şirket adını Overture Services olarak değiştirmesinin ardından Google'a kendi tıklama başına ödeme patentini ihlal ettiğini gerekçe göstererek bir dizi dava açtı. Daha sonra Yahoo! tarafından satın alınan bu şirketin açtığı davalar sonucunda Google şirket hisselerinin bir bölümünü Yahoo!'ya devretti ve orta yol bulunmuş oldu.

2003 yılında şirket 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, Kaliforniya'daki bugünkü ofisini Silicon Graphics'ten kiralamıştır. Bu ofis, 1'in sonuna googol tane sıfır eklenmesiyle oluşan googolplex sözcüğünden esinlenerek oluşturulmuş olan Googleplex adıyla anılmaktadır. Google üç yıl sonra SGI'a ait bu yeri 319 milyon dolar karşılığında satın almıştır. Bu sırada, "Google" terimi günlük yaşamda kendine yer bulmuş, "google" eylemi Merriam Webster Collegiate Dictionary ve Oxford English Dictionary'ye girmiştir. Sözcüğün anlamı "Google arama motorunu kullanarak İnternet üzerinde bilgi aramaktır."

GOOGLE AİLESİ GENİŞLİYOR

Google 2001 yılından sonra satın almalara da ağırlık vermeye başladı. Bu tarihten sonra Keyhole Inc, Earth Viewer, YouTube, DoubleClick, GrandCentral, On2 Technologies, Aardvark, Agnilux gibi pek çok teknoloji şirketini satın aldı.

Google'ın 18. doğum günü için hazılanan doodle:

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler