İnternet tarayıcınızı açtığınızda Google’ın 30 Nisan’a özel olarak hazırladığı Claude Elwood Shannon Doodle’ı ile karşılaştınız. Peki kimdi bu “özel” adam?
30 Nisan 1916 doğup 24 Şubat 2001 yılında hayata veda eden bilim adamı 1936 yılında hem elektronik mühendisliğinden hem de matematik bölümünden çift anadal biçiminde mezun oldu. Daha o zamanlar bir “dahi” olduğu belli olan Shannon 21 yaşındayken yazdığı “Röle ve Anahtarlama Devrelerinin Senbolik Analizleri” tezi ile günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının temelini attı. Bu çalışması gelmiş geçmiş tüm zamanların en iyi tezi olarak anılır hala. Altını çizmeden geçmeyelim.
İletişim konusunda tam bir deha olan Shannon haberleşme üzerine seneler harcadıktan sonra haberleşmelerin şifrelenmesi konusunda çalışmak istedi.
1940 yılına geldiğinde elde ettiği başarılar dolayısla Alfred Nobel Amerikan Enstitüsü Amerikan Mühendisleri Ödülü'nü kazanan elektronikçi 2. Dünya Savaşı yıllarında, Bell Laboratuvarlarında yangın kontrol sistemleri ve (sonrasında uzmanı olacağı) kriptografi üzerine çalışmaya başladı.
Tarih yaprakları 1943 yılını gösterdiğinde kriptografi ve şifrelemenin babası sayılan Alan Turing ile tanıştı ve beraber çalışmaya başladı. Kriptografi teknolojisi üzerinde sayısız başarı sağladı.
Bilgisayarlar üzerinde onlarca çalışması olan bilim adamı, bit’e ismini veren kişiydi aynı zamanda.
Bilim dünyasında Einstein’dan daha önemli bir yere sahip olsa da popüler kültür tarafından adı pek az anılan Shannon, gelmiş geçmiş en büyük mühendislerin başında geliyor.
Alzheimer hastalığına yakalandıktan sonra son yıllarını bir bakım evinde geçiren bilim adamı bundan 15 yıl önce yani 2001 yılında 84 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.
Doğum gününe özel hazırlanan Doodle ile biz de büyük mühendisi anmış olduk böylece. Hem de onun temelini attığı elektronik iletişim üzerinden.
İyi ki doğdun Claude Elwood Shannon!