Bir şeyin göreceli olması o şeyin başka bir şeyle, kişiyle ya da durumla bağlantılı, bağıntılı olduğu anlamına gelir. Kişiden kişiye değişme göstermeyen nesnel bir gerçek değildir. Herkes için geçerli olan ve mutlak kabul edilen doğrular içermez. Gerçek ya da doğru göreceği olan durumlarda kişilere ve görüşlerine bağlıdır. Bu ifadeden doğan çeşitli kelimeler vardır. Bunlardan biri de göreceli konum ifadesidir.
Göreceli konum, bir yerin başka bir yere ya da diğer yerlere olan ilişki bazlı yerini tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Bir coğrafi noktanın çevresindeki diğer coğrafi noktaya ya da noktalara göre ne kadar yakın ya da uzak veya ne tarafta olduğunu göreceli konum ifadesi tanımlar. Bu ifade mutlak konumdan dolayısı ile coğrafi koordinatlardan farklı olarak vardır. Çünkü mutlak olan coğrafi konum bir yerin kesin olan coğrafi koordinatlarına dayanır. Ancak göreceli olan konum bir yerin başka yerlere göre konumunu ifade eder.
Türk Dil Kurumu, yayınlarında ve resmi internet sayfasında göreceli konum ifadesini “varlığı başka bir şeyin varlığına bağlantılı ve bağlı olan konum” olarak tanımlamaktadır. Göreceli konuma göre mutlak konumda olduğu gibi sabit durum referans alınamaz. Örnek olarak Eskişehir’de bulunan bir kişi için Sakarya Nehri, Eskişehir’in kuzeyinde yer alır. Ancak Ankara’daki kişi için bu nehir Ankara’nın batısında bulunur.
Göreceli konum birden fazla durum için önem taşır. Sosyal ve kültürel etkileşimlerden ulaşıma, iletişimden stratejik duruma kadar birçok farklı konuda önemli olan göreceli konumun önemi ve açıklamaları şu şekilde yapılabilir:
Dünyada tüm önemleri ve özellikleri açısından verilebilecek birçok göreceli konum örneği bulunur. Bu örnekler hem stratejik, hem iletişim, hem askeri, hem ulaşım olmak üzere çeşitli açılardan göreceli konum olarak kabul edilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir: