Uzayda hareket eden cisimler hızlandıkça, yani ışık hızına ulaştıkça zaman, cisim için (sadece hareket eden cismin fark edebileceği ve onun için geçerli olan bir durum) yavaşlamaya başlayacaktır. Burası kolay anlaşılabilir gibi geliyor değil mi? Peki, şimdi de ikinci maddeye geçelim.
3. kuralı anlamamızı kolaylaştıracak küçük bir noktaya değinelim; 3. Kural cismin dışarıdan gözlemi sırasında fark edilir. Yani cisim bu durumun farkında değildir.
Einstein’ın tanımladığı evren, günlük yaşantımızda aktif olarak kullandığımız düşünme biçimimize, yaşantımıza ve mantığımıza tamamen ters bir evrendir.
İçlerinde çok hassas atom saatleri taşıyan uçaklar değişik yönlere doğru değişik hızlarla hareket ettirilmiş ve saatlerin kuramın hesaplarına yeterince uygun olarak yavaşladığı/hızlandığı gözlemlenmiştir. Yani, 1. Kural çürütülememiştir.
Zamandaki yavaşlamanın sadece saatte meydana gelmediğini, gerçekte yaşandığının kanıtı ilk olarak nötrinove mü-mezon deneylerinde ortaya çıkmıştır. Güneşten dünyamıza gelen nötrino müonların ışık hızına çok yaklaştıkları (%99.5) için ömürlerinin (yaşam sürelerinin) Dünya'da üretilen durağan olanlara göre çok daha uzun olduğu görülmüştür. Yani, 2. Kural da çürütülememiştir.
Parçacık hızlandırıcılarındaki hızlandırma deneylerinde bugüne kadar kütlesi olan hiçbir cisim, atom veya elektron, ışık hızına çıkarılamamıştır. Hız arttıkça kütlesi de arttığı için ivmelendirilmesi zorlaşmaktadır.
Ancak hala deneyler devam etmektedir.
İşte, o hala merak konusu..