İhtişamıyla göz kamaştıran camiler dünyanın dört bir yanından gelen insanları ağırlamaya devam ediyor...
Dünyanın en görkemli camileri
ŞAH ÇERAĞ
Şah Çerağ Camii, İran'ın Şiraz kentinde bulunan ve dünya üzerindeki en ihtişamlı camilerden biri olarak bilinen kutsal bir mekan. Farsça'da 'Işıkların kralı- Işık şahı' anlamına gelen Şah Çerağ'ı bu kadar ihtişamlı hale getiren ise adını almasında etkili olan ışığı; yani caminin tasarımında bulunan milyonlarca küçük aynanın ve mozaiğin yarattığı ışık oyunu. Şah Çerağ, 14. yüzyılda yapılan bir yapı olsa da, bugünkü halini alması 20. yüzyılı bulmuştur. Gün geçtikçe zamana yenik düşerek hasar gören bölümler yeniden elden geçirilerek günümüzdeki görkemli haline dönüştürülmüştür.
LALA MUSTAFA PAŞA
Kıbrıs'ın Gazimağusa kentinde Luzinyan döneminde gotik mimariyle yapılmış ve şimdiki ismiyle Lala Mustafa Paşa Camisi olarak bilinen bu mimari eser, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1571 yılında Kıbrıs'ı ele geçirmesiyle beraber cami olarak değiştirilmiştir. Daha sonralarında gotik mimarisi kullanılarak minare eklenen "St Nicholas Katedrali" yeni adıyla "Lala Mustafa Paşa Camisi" geçmişte bir çok kral ve kraliçenin taç giydiği şehrin en önemli anıtı ve simgesidir. Toprak rengiyle mavi kırçıllı bulutların önünde her ressamın yada her fotoğrafçının hayallerini süsleyen engin bir endamla durur. Lala Mustafa Paşa Camisi Mağusa'nın Kalbi olarak yaşayan en önemli miraslardan birisidir. İç ve dış yapısı, şehirle olan uyumu ile bu tarz yapılara verilecek en önemli örneklerden birisidir.
MESCİD-İ HARAM
Tüm dünyadaki maddi imkânı olan bütün Müslümanlara farz kılınan, hac vazifesini yerine getirmek için gittikleri Kâbeyi de içerisine alan mescide, Mescid-i Haram denilmektedir. Bilindiği kadarıyla dünya üzerinde inşa edilen ilk mescittir. Mescid-i Haram'ın içerisinde bulunan Kâbe, Müslümanların kıblesi olarak tanımlanabilir ve Hz. İbrahim tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Mescid-i Haram'dan önce ilk Müslümanların kıblesi Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dır. Mescid-i Haram'ın içerisinde Zemzem kuyusu ve Makam-ı İbrahim bulunmaktadır. Hz. İbrahimden sonra birçok defa değişikliğe uğramış ve günümüzde en son halini almıştır. Yapılan değişiklikler ve ilaveler ile birlikte, 361 000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.
PEMBE CAMİ
İran'ın Şiraz kentindeki Nasır El-Mülk Camii'nin pek çok farklı ismi vardır. Çoğunlukla "Pembe Cami" olarak bilinir, aynı zamanda "Renkli Camii", "Gökkuşağı Camii" veya "Kaleidoscope (sürekli değişen manzaralı) Camii" denir. Bu, ışığın ve ibadetin iç içe girdiği bir alandır. Gün doğuşu ile cami hayat bulur ve renkler, dönen dervişler gibi gün boyu dans ederek dolaşır; zemin, duvarlar, kemerler ve yükselen kuleler üzerinde yansır. Ziyaretçiler de, sanki renkli bir topa ilk gün ışığı çarpıyormuş ve renkli top binlerce kelebeği her tarafta havaya uçuruyormuş etkisi yapar.
SULTAN AHMET
1609-1616 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultan Ahmet Camii, mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi camii (Blue Mosque)" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.