Adana’da görev yaptığı lisedeki sınıfta, iki erkek öğretmenin eşcinsel ilişkisini kapının anahtar deliğinden gözetlediği ve okula yaydığı iddiasıyla soruşturma geçiren yüzde 100 görme engelli tarih öğretmeni 44 yaşındaki Ali Ercan, kendisine ’maaş kesme cezası’ verilmesi üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Röntgencilikle suçlanan 24 yıllık öğretmen Ali Ercan, savunmasının Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Disiplin Amirliği’nce yeterli görülmeyip, ’okulda huzurlu ortamın sağlanmasını engellediği’ gerekçesiyle ’1/30 oranında aylıktan kesme’ cezası verildiğini belirterek, kendisine uzun süredir ’mobbing’ uygulandığını iddia etti. Görev yaptığı okullarda çeşitli sorunlar nedeniyle siciline yazılan olumsuz notları sildirmek için 48 dava açan Ali Ercan, bunlardan 30’unu kazandı. Ercan, sicilindeki ’öğretmenlik yapamaz’, ’paranoid akıl hastası’ notlarının silinmesi ve bu notları yazan okul müdürlerinin cezalandırılıp, kendisine tazminat ödenmesi için daha önce 3 kez AİHM’e başvurdu ve bu dosyalar mahkemece kabul edildi. Hak etmediği uygulamalara maruz kaldığını ve artık insanca yaşamak istediğini belirten Ercan, "İnsanca ve onurlu yaşamak istiyorum. Çalıştığım okullarda sürekli mobbinge uğramak istemiyorum. Başkaları gibi hukuktan ben de eşit olarak yararlanmak istiyorum" dedi.
’GÖRME ENGELLİYİM DİYE MOBBİNGE UĞRUYORUM’
Görme engelli olduğu için öğretmenlik yapmaya başladığı günden beri mobbinge uğradığını savunan Ercan şöyle konuştu:
"Görme özürlü olduğum için devlet görevlileri tarafından sürekli istismar edilmek istemiyorum. Bana karşı ayrımcılığın son bulmasını, başvurularımın engellenmemesini istiyorum. İlgililer bana, ’Başkalarının mutsuzluğu senin mutluluğun olamaz. Biz seni mutlu etmek için başkalarını mutsuz edemeyiz’ diyorlar. Benim mutsuzluğum başkalarının mutluluğu olamaz. Devletin de bunu bu şekilde bilmesi lazım. ’Ben mutlu olursam, başkaları da mutlu olur’ diye düşünüyor ve onların düşüncesinin yanlış olduğunu söylüyorum. Devlet beni mutsuz ederek başkalarını mutlu edemez."
MOBBİNG NEDİR?
Psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamında kullanılıyor. Önceleri, çocukların birbirleriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılan ’mobbing’, 1950- 1960’lı yıllardan sonra işyerlerinde her türlü baskıya karşılık kullanılmaya başlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz