HABER

Görme engelli kızı sayesinde katarakt ameliyatı oldu

Nijer'de gönüllü Türk doktorlarının ücretsiz göz muayenesine görme engelli çocuğunu getiren Hatice Şefahatü, gözlerinde katarakt olduğunun fark edilmesi üzerine ameliyata alındı - Doğuştan katarak olduğu için gözleri görmeyen Şefahatü, geçirdiği başarılı ameliyattan sonra ilk defa çocuğunu, eşini ve dünyayı görmenin sevincini yaşadı - İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz doktoru Mihriban Alizade: - "Hatice hanım görmeyen çocuğunu ameliyat için getirdiğinde tuhaf baktığını fark ettim, dikkat ettiğimde gözünde katarakt olduğunu anladım. Hastayı ameliyata alarak gözlerine lens koyduk" - "Gözleri açılan Hatice hanım nasıl gülüneceğini bilmiyordu. Bu bizi çok duygulandırdı. Daha sonra kendisiyle fotoğraf çektirerek gülmesini sağladık. Bir insan için bundan güzel mutluluk yok"

ALAATTİN DOĞRU - Gönüllü Türk doktorların Nijer'de başlattığı ücretsiz göz muayenesine görme engelli çocuğunu ameliyat için getiren Hatice Şefahatü, gözlerinde katarakt olduğunun fark edilmesinin ardından yapılan ameliyatla görme yetisine kavuştu.

Doğuştan katarakt olduğu için gözleri görmeyen 25 yaşındaki Şefahatü, geçirdiği başarılı ameliyattan bir gün sonra ilk defa çocuğunu, eşini ve dünyayı görebilmenin mutluluğunu yaşadı.

Türk doktorların kurduğu Gönüllüler Derneği ile Nijer'e giden doktorlar, Afrika Körlükle Mücadele Projesi (AFAP) kapsamında İslam Kalkınma Bankasının (İKB) desteklediği "Bir Milyon Katarakt Ameliyatı" projesiyle, görmeyen gözlere umut ışığı oluyor.

Dernekle Nijer'e giden İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli göz doktoru Mihriban Alizade, Şefahatü'nün Türk doktorlarıyla tanışma ve göz ameliyatı olma hikayesini AA muhabirine anlattı.

Şefahatü'nün gözleri görmeyen çocuğunu muayene için getirdiği sırada kendisiyle tanıştıklarını belirten Alizade, "Hatice hanım görmeyen çocuğunu ameliyat için getirdiğinde tuhaf baktığını gördüm. Dikkat ettiğimde gözünde beyaz katarakt olduğunu anladım. Hastayı hemen ameliyata alarak gözlerine lens koyduk." diye konuştu.

Bir gün sonra gözleri açılıp görmeye başladığında Şefahatü'nün etrafına şaşkın şaşkın baktığını ve ağlamaya başladığını dile getiren Alizade, "Gözleri açılan Hatice hanım nasıl gülüneceğini bilmiyordu. Bu bizi çok duygulandırdı. Daha sonra kendisiyle fotoğraf çektirerek gülmesini sağladık. Bir insan için bundan güzel mutluluk yok." ifadelerini kullandı.

Alizade, ameliyattan sonra çocuğunun gözlerinin gördüğüne şahit olan, kendisi de başarılı bir operasyon geçiren Şefahatü'nün, zılgıt çekerek kendisine ve arkadaşlarına teşekkür ettiğini söyledi.

- 600'den fazla hastaya katarakt ameliyatı

Alizade, hastanedeki bir meslektaşının Afrika'ya giderek zor durumda olan hastaları gönüllü olarak muayene ve ameliyat etmesinin kendisinde de Afrika'ya gitme isteği oluşturduğunu ifade etti.

Gönüllüler Derneği ile 21 Temmuz'da Nijer'e giden ekipte yer alan Alizade, gittikleri bölgelerin çoğunda hiç göz doktoru olmadığını, binlerce kişiyi muayene ettiklerini anlattı.

Alizade, "Ekip olarak, kadın ve erkek, yaşlı, çocuk, genç, 600'den fazla hastada başarılı katarakt ameliyatı yaptık. Bazı hastalarımızın gözleri hiç görmüyordu, bazılarının bir gözü görüyordu." dedi.

- Hedef 1 milyon katarakt ameliyatı

Dernek üyesi Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan da ekip olarak 21 Temmuz'dan bu yana Nijer'de olduklarını, programın 7 Ağustos'a kadar süreceğini söyledi.

"Bir Milyon Katarakt Ameliyatı" projesinin ilk hastasını 21 Temmuz'da Nijer'de ameliyat ettiklerini aktaran Özcan, şu ana kadar Tessaoua ve Aguie kentlerindeki hastanelerde toplam 635 katarakt operasyonu, bin 523 göz muayenesi, bin 118 diş muayenesi, 593 diş çekimi, 3 bin 403 dahiliye polikliniği, bin çocuk muayenesi ve 400 ultrasonografi bakımı yaptıklarını kaydetti.

Özcan, sağlık çalışmalarının yanı sıra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Sağlık Bakanlığının desteğiyle sürdürülen sosyal proje kapsamında Nijer'deki bir köyde özellikle dul ve yetim ailelere 400 civarında canlı keçi dağıttıklarını belirtti.

TİKA ve Sağlık Bakanlığının finansmanında yardımcı olduğu yılda iki kez bu ülkeye geldiklerini ifade eden Özcan, "Ailelere 2 dişi, 1 erkek keçi verilerek hayvanların sayısının artması ve çocukların süte kavuşması sağlanıyor." dedi.

- "Maksat gönüller bir olsun"

Doktor İbrahim Ceylan öncülüğündeki Gönüllüler Derneği, "Maksat gönüller bir olsun" sloganıyla 2005 yılından bu yana Afrika başta dünyanın yoksul birçok yerine yüzlerce doktor ve hemşire ile sahada hizmet veriyor, muayene ve ameliyatlar gerçekleştiriyor.

Sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri bir araya getirmeyi amaçlayan dernek, Türkiye'nin iyilik platformu olarak dünyada milyonlarca kişiye çare olmayı hedefliyor.

En Çok Aranan Haberler