Osmaniye'de açılan bilgisayar kursuna katılan görme engelliler, kendilerine özel bilgisayar programı aracılığıyla bilgisayar öğreniyor.
Kursa katılan engelliler, kendileri için özel olarak hazırlanan programda, klavyenin sesli yönlendirmeleriyle bilgisayar kullanıyor.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle düzenlenen kursta eğitim alan Altı Nokta Körler Derneği Osmaniye Şubesi üyeleri, kursta çeşitli bilgisayar programlarını kullanmayı öğrenirken, sanal ortamda sohbet de yapıyorlar.
Altı Nokta Körler Derneği Osmaniye Şube Başkanı Necdet Yılmazer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 210 üyeleri bulunduğunu, bu üyelerden yaklaşık 100'ünün özel ve kamu kuruluşlarında çalıştığını, üyelerinin istihdamına yönelik eğitim hizmetleri verdiklerini söyledi.
Görme engellilerin adeta antika bir çini vazo gibi aileler tarafından korunduğunu ifade eden Yılmazer, "Aileler, görme engellilerin topluma karışmasını korumacı yöntemlerle engelliyor. Sokağa çıkarlarsa başına mutlaka bir kötülük geleceğini düşünüyorlar. Bu nedenle görme engelliler kendilerini rahat ifade edemiyor. Halk arasında, sokaklarda rahat dolaşamıyor, sosyal hayata adapte olamıyorlar" dedi.
Üyelerin sosyal hayata adapte olması için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Yılmazer, şöyle devam etti:
"Yeni üyelerimize önce dernekçiliği öğretiyoruz. Arkasından toplumla kaynaşma imkanı sağlayan sosyal aktivitelerde bulunuyoruz. Örneğin piknikler yapıyoruz. Müzik geceleri, deniz seferleri düzenliyoruz. Çeşitli kurslarla üyelerimizin kişisel gelişimini sağlıyoruz. Bilgisayar kursları sayesinde bir çok üyemiz KPSS'ye bilgisayardan çalışarak başarılı oldu. Kurslar, üyelerimizin KPSS'de başarılı olmasında etkili oluyor. Kursun ardından bilgisayar sertifikası alan üyelerimiz kamuda iş alanı açıldığından sınava girerek başarılı oluyor. Onların başarısı bizi mutlu ediyor. Üyelerimiz bilinçli ve öğrenme hırsları var."
Kursa katılan Serpil Kevük, görme engelli olduğu için yaşadığı sorunlar nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'ndeki eğitimini bıraktığını ve üniversitede yaşadığı problemler nedeniyle bilgisayar öğrenmeyi çok arzuladığını söyledi.
Aldığı eğitimle bilgisayarda her türlü işlemi kendi başına yapabilme yetisine sahip olduğunu belirten Kevük, "Artık istediğim bir kitabı okuyabiliyorum. İnterneti kullanabiliyorum, günlük haberleri takip edebiliyorum. Herhangi bir şeyi okumak istediğimde açıp okuyabiliyorum. Bir şey yazmak istediğimde oturup kendim yazabiliyorum" diye konuştu.
Bilgisayar eğitiminin ardından KPSS'ye girip memur olmak istediğini ifade eden Hakkı Demez ise santral memuru olmak istemediğini, bilgisayarı etkin bir şekilde kullanabileceği bir konumda çalışmak istediğini dile getirdi.
Kurs eğitmeni Ayhan Kutlu ise kurs programı kapsamında Windows, word, excel, power point gibi programlar ile internet eğitimi verdiklerini bildirdi.
Klavyenin seslendirmesi esasına dayalı bir program kullandıklarını anlatan Kutlu, "Kullanıcı klavyede her tuşa dokunduğunda kulaklık veya hoparlör sayesinde klavyedeki tuşlar seslendiriliyor ve kullanıcı hangi tuşa bastığını o şekilde öğrenmiş olarak klavyeyi kullanıyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz