Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sesli Betimleme Grubu tarafından hazırlanan "Çok Film Hareketler Bunlar" sesli betimleme filmi, görme engelliler tarafından ilgiyle izlendi.
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, Isparta Belediyesi Kültür Salonu'ndaki gösteriminden önce AA muhabirine yaptığı açıklamada, sesli betimleme ile hazırlanan filmlerde görsel kısımların üçüncü kişi tarafından görmeyenlere anlatıldığını söyledi.
Önalan, sesli ve görsel betimlemenin 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde bir grup gönüllü öğrencinin çalışmalarıyla başladığını, kendilerinin de bu çalışmayı Türkiye'ye yaymaya başladıklarını belirtti.
Yaklaşık 40 uzun metrajlı ve 30'a yakın da kısa metrajlı filmi, sesli betimleme tekniğiyle hazırladıklarını anlatan Önalan, Sesli Betimleme Derneği olarak bu filmlerin DVD ile sunulması için çalışma başlattıklarını, ayrıca satışa sunulan ve televizyon kanallarında gösterime sunulan filmlerde sesli betimleme seçeneğinin de yer alması için çaba gösterdiklerini kaydetti. Yapmak istediklerinin insani bir hak olduğuna dikkati çeken Önalan, "Günümüzde artık engelliler için ciddi adımlar atıldığını biliyoruz. Sesli Betimleme Derneği olarak projemizi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileriyle de görüştük. DVD'lere sesli betimleme seçeneğinin konulmasının ardından dijital kanallarda da aynı seçeneğinin olması için çalışıyoruz" dedi.
Ayrıca Türkiye'de ilk defa işaret diliyle tiyatro gerçekleştirdiklerini belirten Önalan, sesli betilemeyi Türkiye'de yasal zorunluluk haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bu yönde de çalışmalarının olduğunu dile getiren Önalan, şunları söyledi:
"DVD'ler çıktığı zaman kanunen zorunluluk olursa firmalar da bunu yapacak ve görmeyenler de rahatça film izleme imkanına kavuşacaklar. Bizler mümkün mertebe engelliyi özgürce hayatın her alanına katabilmek istiyoruz. Biz ulaşılabilirliği hem çevre düzenlemesiyle hem de filmlerin sesli betimlemesi ve yazılı betimlemesi yapılarak görme ve işitme engelliye rahatça ulaşılabilmesini sağlamak istiyoruz. En temel hedefimiz bu. İnşallah bunu gönüllü insanlarımızla birlikte başaracağız."
SDÜ Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sesli Betimleme Grubu Danışmanı Gülin Ulusoy da yaptığı açıklamada, grubun çalışmalara geçen yıl aralık ayında başladığını, "Çok Film Hareketler Bunlar" ve "Şirinler" filminin sesli betimlerini hazırladıklarını söyledi.
Ulusoy, metin yazımı, seslendirme ve montaj çalışmalarının tamamının öğrenciler tarafından yapıldığını kaydetti.
-Oyuncu Emre Canpolat-
Belediye Kültür Salonu'nda düzenlenen galaya 'Çok Film Hareketler Bunlar' filminin oyuncularından Şevket Süha Tezel, Emre Canpolat ve Gülsün Alkan da katıldı.
Emre Canpolat, daha önce sesle betimlenmiş film izlemediğini ifade ederek, "Bizim için de değişik bir deneyim olacak. Böyle bir projeye destek vermekten çok mutluyuz. Buranın benim için ayrı bir önemi var. Bu sahne benim ilk profesyonel sahneye çıktığım sahnedir. O yüzden benim için ayrı bir önemi var. Emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu.
Programda, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt ve Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan tarafından film oyuncularına plaket ile çiçek verildi.
Konuşmaların ardından "Çok Film Hareketler Bunlar" sesli betimleme filmi, çok sayıda görme engelli vatandaş ve üniversite öğrencileri tarafından ilgiyle "izlendi."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz