HABER

Görme engelliler paraları kolay tanıyacak

ANKARA(ANKA)- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren kullanılmaya başlanacak olan Türk Lirası banknotları ve madeni paraların görme özürlü vatandaşlar tarafından hızlı ve doğru şekilde tanınmasını sağlamak üzere para-ölçerin tasarlandığını vurgulayarak, para-ölçerlerin ücretsiz olarak Türkiye Körler Federasyonu ve bağlı kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, vakıf ile Merkez Bankası şubeleri tarafından dağıtılacağını kaydetti.

Türkiye Körler Federasyonu'nun 17'inci Olağan Genel Kuruluna katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009'dan itibaren kullanılmaya başlanacak Türk Lira'ları hakkında bilgi verdi.

Yılmaz, ayrıca banknotların ve madeni paraların birbirinden ayırt edilmesine yardımcı olmak üzere hazırlanan para-ölçerin nasıl kullanıldığını Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatarla birlikte denedi. İlk etapta 15 bin para-ölçer üretilen para-ölçerin, 8 binini Körler Federasyonu, 7 binini de Merkez Bankası dağıtacak.

-"PARALAR TASARLANIRKEN GÖRME ENGELLİ VATANDAŞLAR DİKKATE ALINDI"-
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren para biriminin başındaki "Yeni" ibaresinin kaldırılarak paranın asli ve geleneksel adı olan Türk Lira'sına dönüleceğini anımsatarak, Banka'nın paraları tasarlarken görme engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini özellikle dikkate aldığını söyledi. Yeni paraları görme engellilerin kolayca tanımalarına yardımcı olacak şekilde tasarladıklarını anlatan Yılmaz, "İmkanlarımız çerçevesinde görme engellilerin hayatını kolaylaştırmaya gayret ettik. Farklı boyutlardaki tasarımları, üzerlerinde yer alan holografik folyo ve etkin kullanılan kabartma özellikleri ile yeni banknotlar, temel ayırt edici özellikleriyle güçlendirilmiş olarak tedavüle çıkacak" dedi.

-BANKNOTLARIN EBATLARI KUPÜR DEĞERLERİNİN BÜYÜKLÜĞÜ İLE DOĞRU ORANTILI-

Türk Lirası banknotların ebatlarının kupür değerlerinin büyüklüğü ile doğru olarak tasarlandığını vurgulayan Yılmaz, tüm banknotların uzun kenarında, bir küçük kupüre göre 6 milimetre, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4 milimetre fark oluşturulduğunu kaydetti. Banknotlar üzerinde ilk kez kupür sırasını gösteren kabartma noktalarının uygulandığının altını çizen Yılmaz, banknotların ön yüzlerinin sol üst kenarında kupür değerine göre küçükten büyüğe doğru Braille alfabesiyle birden altıya kadar sayı olduğunu ifade etti.
Ayrıca, banknotların ön yüzünde bugüne kadar ilk kez kullanılan ve el temasıyla da kolaylıkla hissedilebilen holografik şerit folyo yer aldığına işaret eden Yılmaz, bu şerit sayesinde yeni banknotları hem tanımanın hem de kullanılan Yeni Türk Lirası banknotlardan ayırt etmenin çok daha kolay olacağını belirtti.

-"PARA-ÖLÇER İLE KUPÜR DEĞERLERİ KOLAYLIKLA ÖLÇÜLECEK"-

Görme engellerin Türk Lirası ve Kuruş'ları kolaylıkla tanıyabilmeleri ve ayırt edebilmelerine yardımcı olacak para-ölçerin üretilmesi yönündeki çalışmalara da hız verdiklerini dile getiren Yılmaz, yurt dışında üretilmekte olan ve Türk Lirası banknotların ve madeni paralar için özel tasarlanan para-ölçer sayesinde görme engelli vatandaşların hiçbir yanılgıya düşmeksizin tüm paraları tanıyıp ayırt edebileceğini kaydetti. Paraların kupür değerlerinin kolaylıkla ölçülebileceğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yılbaşından itibaren kullanılmaya başlanacak para-ölçer ücretsiz olarak Türkiye Körler Federasyonu'nun ve bağlı kuruluşların destekleriyle görme engellilere ulaştırılacak. Para-ölçeri çeşitli dernek, vakıf, federasyon ve benzeri tüm sivil toplum kuruluşları aracılıyla mümkün ölçüde görme engelli vatandaşlara ulaştırmaya çalışacağız. Öte yandan Merkez Bankası'nın tüm şubeleri de para-ölçerlerin görme engellilere ulaştırılmasında birer dağıtım merkezi fonksiyonuna sahip olacak. Yine de tüm bu dağıtım kanalları dışında kalan ve para ölçerleri alamayan görme engelliler Merkez Bankası'na veya tanıtım ve iletişim çalışmalarını yürüten Bersay İletişim Danışmanlığı'na telefon, elektronik posta veya mektup yoluyla başvurmaları halinde para-ölçerler adreslerine teslim edilecek."
Para-ölçerin Türk Lirası banknotları ve madeni paraların hızlı ve doğru şekilde tanınmasını sağlamak üzere tasarlandığını kaydeden Yılmaz, para-ölçerin her zaman taşınabilecek bir araç olduğunu söyledi.

En Çok Aranan Haberler