Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Görme engellilere ”fıkra gibi” yürüyüş yolu

Trabzon’da yenilenen Meydan Parkı’nda görme engellileri yönlendirmek için yapılan, yol izlerinin eski belediye binası ile parkın duvarlarında bitmesi engellilere zor anlar yaşatıyor.

Görme engellilere ”fıkra gibi” yürüyüş yolu

Atatürk Alanı’nda, 14 bin metrekare ile kentin en önemli yaşam alanlarından Meydan Parkı, bir süre önce çevre düzenlemesi, dinlenme alanları, ışıklı havuzları ve ışıklandırmasıyla yenilenerek hizmete açıldı.

Yenilenmiş haliyle modern bir görünüme kavuşan parkın içi ve çevresindeki kaldırımlara görme engellileri yol boyunca yönlendiren kabartma takip ve uyarı izleri yerleştirildi.

Avrupa Birliği normları çerçevesinde yapılan izlerde, ”uzun çizgiler” yolun devam ettiğini, ”yuvarlak kabartmalar” ise yolun bittiğini anlatıyor.

Trabzon’daki uygulamada, komikliği ile bilinen ”Temel” fıkralarını anımsatan kılavuz yol izlerinin bazıları ya parkın duvarında veya park karşısındaki eski Trabzon Belediye Binası duvarında bitiyor. Bu yolu takip eden görme engellilerden bazıları parkın ya da belediye binasının duvarına çarpabiliyor.

Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi Başkanı Vedat Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yenilenen Meydan Parkı’nda görme engelliler için kılavuz yol izi yapıldığını belirterek, şunları söyledi: ”Yeni parkın dizaynı engelliler için olumlu ama bazı sıkıntılarımız var. Burada görme engelliler için yapılan bir yol var. Ama yolun sağ sol şeridi yok. Yolda öncelikle gidiş ve geliş şeritleri olması lazım. Ayrıca yolu takip ettiğinde belediyenin duvarına çarpıyorsun. Yolun başlangıcı var ama nerede bittiğini kestiremiyorsun, gidip duvara çarpıyorsun. Doğal olarak sıkıntı yaşıyoruz.” Kabartma yöntemi kullanılarak yapılan yollarda görme engellinin daha rahat yürüyebildiğini, uzun çizgili kabartmanın yolun devam ettiğini, nokta şeklindeki kabartmanın ise yolun bittiğini anlattığını belirten Sayar, ”Bu yolları yaparken bizlere danışmaları şarttı. Tırtıllı yollar baston kullananlar için gerekli” dedi.
”Engelimiz yaşamaya engel değil”

Kaldırımlarda bayağı sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Sayar, ”Bana göre kaldırımda yürümek yolda yürümekten daha zor. Çünkü esnaf çeşitli eşyalarını kaldırıma koyuyor, arabalar uygunsuz park ediyor, direkler var. ’Evet biz engelliyiz ama engelimiz yaşamaya engel değil’ diyoruz. ’Zamanla bunlar aşılır’ diyoruz ama sadece biz diyoruz, biz işitiyoruz. Parktaki yolların görme engellilerin daha rahat kullanabileceği şekilde düzenlenmesi lazım” diye konuştu.

Dernek üyesi görme engelli Barış Sağar da engelliler için yapılan yürüyüş parkuru kenarında veya önünde engel varsa bu engeli belirten bölümler olması gerektiğini ifade ederek, ”Yollarda ciddi sıkıntı var. Yaya geçitlerinde de engelliler için sesli sinyalizasyon ışıkları olmalı” dedi.

Akın Kekeç ise görme engelli olarak kalabalık caddeler, toplu taşıma araçları ve sesli sinyalizasyon ışığı olmayan yaya geçitlerinde sorun yaşadığını ifade ederek, Trabzon’da kendileri için yapılan ancak bitiş noktası belli olmadığı için duvara çarpmalarına sebep olan yolların değiştirilmesini istedi.

En Çok Aranan Haberler