Yılbaşından itibaren liradan 6 sıfır atılmasıyla kullanıma girecek olan Yeni Türk Lirası banknotlarının basımında, görme engellilerin de dikkate alınması için sivil toplum kuruluşları çalışma başlattı.
Engelli koruma ve dayanışma dernekleri yöneticileri, YTL ile ilgili endişelerini dile getirerek,
Merkez Bankası'nın kalıcı teknik düzenlemeler yaparak, uzun yıllar kullanımda kalacak banknotları sorunsuz piyasaya sürmesini istedi. Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı Haldun Kırkık,
banknotların üzerinde kabartma bulunmasının, görme engellilerin tanıması açısından yararlı olduğunu, ancak cüzdan kullanma alışkanlığıolmayan Türkiye'de banknotların çabuk yıprandığını ve üzerindeki kabartmanın kısa sürede silindiğini belirtti. Kırkık, "Örneğin 5 milyon liralık banknotun üzerinde kabartma var ama çok çabuk kaybolduğu için işe yaramıyor" dedi.
YTL banknotlarının basımında kabartmanın kalıcı olmasıyla ilgili teknik konunun aşılmasını talep ettiklerini, bunun için üst kuruluşları olan federasyona başvurduklarını kaydeden Kırkık, "Merkez Bankası farklı boyuttaki banknot basımının mümkün olmadığını bildirmiş, ancak kabartmanın kalıcı olması için çalışmalarını istiyoruz" diye konuştu. Kırkık, banknotlara farklı bir parça koymak gibi bir çözüm de getirilebileceğini kaydetti.
GÖRENLERİN BİLE KAFASI KARIŞACAK Çağdaş Görmeyenler Derneği Genel Başkanı Celil Orhon ise yüksek enflasyonist ortamda "paranın çığrından çıkması" ile birlikte görme engellilerin sorunlarının başladığını bildirdi. Piyasada birden fazla banknot ya da metal paranın aynı anda bulunması, paraların üzerinde hiç işaret olmaması yüzünden günlük yaşamda büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirten Orhon, "Piyasada halen 2 tane 100 binlik, 2 tane 50 binlik var. YTL ile bu sorunlarımızın daha da artmasından
endişeleniyoruz" dedi.
Celil Orhon, banknotların üzerine mutlaka özel işaret konulması ve farklı boyutlarda olması yönündeki isteklerini konfederasyonları aracılığıyla Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'ye ilettiklerini, ancak buna olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. Orhon, "boyutlarıyla ilgili bir şey yapılamıyorsa biz kalıcı, yıpranmadan etkilenmeyen kabartma da razıyız. YTL bu haliyle görenlerin bile aklını karıştıracak, görmeyenleri ise büyük sıkıntıya sokacak" dedi.
BİRKAÇ MİLİM ESİRGENDİ Beyazay Derneği İzmir Şube Başkanı Habib Güneş ise Merkez Bankası'nın yeni basılacak banknotlarda "birkaç milimetrelik" farklılık ile sayıları tam olarak bilinmeyen, ancak 500 bin dolayında
olduğu tahmin edilen görme engellileri rahatlatmayı düşünmediğini söyledi.
Güneş, "birkaç milimetrelik farkla bizi büyük sıkıntılardan kurtaracaklardı. Ben banknot üzerinde kabartmayı istemiyorum. Çünkü bunu ancak eğitim görmüş olanlar ayırt edebiliyor, diğerleri için hiçbir anlam taşımıyor" diye konuştu.
TBMM'de görme engelli bir milletvekili de bulunmasına rağmen, konuya ne Merkez Bankası ne de TBMM'nin gereken önemi vermediğini iddia eden Güneş, "görme engellileri görmezden gelme" eğiliminin devam ettiğini öne sürdü.