Dünyanın en geniş katılımlı spor organizasyonlarından biri olan Dragon Cup Turkey İzmir ayağındaki yarışlara katılan Kent Konseyi Engelli Kürek Takımı Racing kategorisinde birinci oldu. Takım ruhunun en güzel örneklerinden birini sergileyerek, İstanbul’daki finallere katılma hakkını kazandı.
İmkansız denileni gerçekleştiren Kent Konseyi Engelli Takımı başarılarını inanç, disiplin ve uyum olarak tarif ediyor. 24 takım arasında tek engelli takım olarak zafere ulaşan ekip başarılarını anlattı.
YETER Kİ FIRSAT VERİLSİN
Takımın kurulmasında öncülük eden Karabağlar Belediyesi Engelli Dayanışma Merkezi Yöneticisi Şirince Süzek 3 senedir bu organizasyonda yer aldıklarını ifade ederek Dragon Cup Turkey İzmir ayağında birinciliğe giden yolu şöyle anlattı:
“3 senedir bu etkinliğe katılıyoruz. Ortopedik engellilerle kurduğumuz takımlarda bir bütünlük sağlayamadık. Eğlence amaçlı katıldık. İşitme engelliler bireysel sporlar yapmalarına karşın takım sporlarında ihmal edilmişti. Kalıcı bir takım kurmak istedik. İBB Kent Konseyi’nin destek olacağını düşündük ve destek istedik. Forma ve alan tahsisi gibi ihtiyaçlarımızı karşıladı. Dev Ajans’ın çok önemli katkıları oldu. Bize de sadece inanmak kaldı. İnanılmaz uyumlu ve disiplinlilerdi. Yeter ki fırsat verilsin. Fırsat verildiğinde başarabileceğimizi herkes dördü. Her zaman inancımız tam, pes etmiyoruz.”
HEDEFİMİZ İSTANBUL DEĞİL, THAİLAND
Sporun engelliler için hava ve su gibi gerekli olduğuna dikkat çeken Süzek, engellilerin sosyal hayata uyumu ve sağlıklı yaşaması için spor çok önemli. Spor motivasyonun yanı sıra hayata olan bağı da kuvvetlendiriyor. İzmir’de özellikle su sporları açısından çok önemli bir kent ve bundan en çok engellilerin yararlanmasını istiyoruz” dedi.
Süzek, takımın tamamına yakının işitme engelli olmasından kaynaklı iletişim problemi yaşadıklarını da belirterek şöyle konuştu:
“Toplumun her alanında yaşadığımız sıkıntıyı ilk başlarda takım içinde de yaşadık. Özellikle kürek sporu uyum içinde hep beraber hareket etmekle başarılabilecek bir alan. İşitme, görme ve bedensel engelli takımımız içinde kendimize özel bir işaret dili geliştirdik. Senkronu bir önümüzdeki kürek çeken arkadaşın hareketlerine göre ayarladık. Ekibimizde son ana kadar inanç ve hırs vardı. Artık Hedefimiz İstanbul değil, Thailand. Kent Konseyi’ne spor alanında ilk madalyayı kazandırdık ve devamını getireceğiz. Takımımızı büyütmek ve kalıcı hale getirmek istiyoruz.”
ÖNEMLİ OLAN DESTEK OLMAK
İşitme engelli olmanın güçlüklerinden bahseden takım üyesi ve aynı zamanda işaret dili eğiticisi olan Ayşe Gürbulak toplumda yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyle:
“İşitme engelli olmak çok kötü. İşitme engelli bir çok insan var ancak bu dili bilen çok fazla kişi yok. Hizmet almakta zorlanıyoruz. Noter, karakol ve hastanelerde tercüman bulmak sıkıntı yaratabiliyor. Bir de istihdam sorunu var. İşe alım sürecinde işitme engelliler tercih edilmiyor. İşitme engelliler açısından ortada görünür bir engel yok ama iletişim eksikliği ve arada kalınmışlık var. Eğitim ve istihdam en çok yaşanan sıkıntılar. Bu yüzden iletişim problemi yaşıyoruz. Önemli olan destek olmak. Köstek olmadıktan sonra her şeyin başarılabildiğini takımımız bir kez daha göstermiş oldu. İşitme engelliler için duyamadığın bir dünyayı anlamlandırmak bambaşka. Fırsatları yaratmak tek başına kolay değil. Kurumların, belediyelerin, devletin ve sponsorların desteğiyle birlikte sabır başarıyı getirecektir.”
“YA BİRİNCİ OLACAKSINIZ, YA DA BİR DAHA YARIŞMAYIN”
Takım Kaptanı Hüseyin Aksoy ise başarıya giden süreci şöyle anlattı:
“Geçen sene Şirince sayesinde yarışlara katıldım. Bedensel engelliler arasında tektim. İletişim kuramadım. Sporu çok seviyorum. Ancak iletişim eksikliğinden dolayı başarılı olamadık. Bir sene hayalini kurdum. İşitme engelli takımı kurduk. Takımdakiler iş ve okul hayatından arkadaşlarımız.4 yerine 1 antrenmanda beraber çalışabildik. Birinci olmayı hiç düşünmedik ve başardığımız için çok mutlu olduk. Çok koordineli çalıştık. Seferihisar’dan Mavişehir’e antrenmanlara gittim. Son yarışta takımı motive etmem gerekiyordu takımıma “Ya birinci olacaksınız, ya da bir daha yarışmayın” dedim. Ve kazandık.”
“ŞAMPİYON OLDUĞUMUZA SEVİNEMEDİK”
Birincinin belirleneceği son yarışta yaşanan ilginç olayı anlatan takımın kurucusu Şirince Süzek, “Final yarışındaydık. 4 kano yarışa başladık. Yarışı ikinci sırada tamamladık ve kazanamadığımız için çok üzüldük. Oysaki birinci olan takım farklı bir kategoride yarışıyormuş. Bizim birinci olduğumuz anons edildi ama takım arkadaşlarımız işitme engelli olduğu için anlamadık. Ve şampiyonluğumuza ilk başta sevinemedik.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz