HABER

Görmeyen ressamın beyni incelendi

ANKARA (İHA) - Doğuştan görme özürlü olan ve çizdiği resimlerle birçok ülkede sergi açan Eşref Armağan'ın beyni Harward Üniversitesi'nde incelendi. Beyin fonksiyonları incelenen görme özürlü ressam, İngiltere'nin dünyaca ünlü bilim dergisi New Scientist'e "Görmeden Görmek" başlığıyla kapak oldu.

Altı Nokta Körler Derneği Hizmet Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısında Eşref Armağan'ın beyin fonksiyonuna ilişkin yapılan inceleme sonuçları açıklandı. Toplantıda ilk sözü alan Altı Nokta Körler Hizmet Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Dok, görme özürlülerin işitsel sanatlarda başarılı olabileceğini; ancak görsel sanatlarda başarılı olmasının büyük bir olay olduğunu belirterek, Armağan'ın bu büyük olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Armağan'ın çizdiği resimlerin telif hakkı ödenmek şartıyla Altı Nokta Körler Derneği'nde satıldığını ifade eden Dok, "Eşref Armağan bizim hem 10 yıldır üyemiz, hem de ortağımızdır" dedi. Altı Nokta Körler Derneği Genel Koordinatörü Turan İçli ise, daha önce Armağan'ın resim çizme yeteneklerini görünce özel bir aldatmaca ile karşı karşıya olduklarını düşündüklerini itiraf ederek, "Ama artık bunun özel bir durum olduğunu biliyoruz" diye konuştu. Sağlıklı bir insanın görme algılarının nesneyi gördükten sonra hareket ettiğini vurgulayan İçli, Armağan'ın görme algılarının ise nesneye dokunduktan sonra hareket ettiğini kaydetti.

Eşref Armağan da, kendisini ilk keşfeden Amerikalı menajeri Joan Eroncel'in, "Seni dünyaya tanıtacağım" ifadesini kullandığını hatırlatarak, "Joan sonunda bunu başardı" dedi. Resim çizmeye başladıktan sonra kör olmadığını iddia edenlerin; hatta destek yerine köstek olanlarla karşılaştığını ifade eden Armağan, "Gözüm anadan doğma görmüyor; ama parmaklarımla görebiliyorum" şeklinde konuştu. Menajer Joan Eroncel de, Armağan'ı Türkiye'de kendisinin keşfettiğini belirterek, görme özürlü ressamı artık sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın tanıdığını kaydetti. Eşref Armağan'ın en büyük hayranı ve fanatiğinin kendisi olduğunu anlatan Eroncel, "Armağan küçük şeyleri elliyor ve çiziyor. Eşref'in marifetleri sonsuzdur. Harward Üniversitesi'ndeki testlerde bunu herkes gördü. Kanadalı bilim adamı John Kennedy, Eşref'in hünerlerini görünce hüngür hüngür ağladı" şeklinde konuştu.

"PARMAKLARIN FOTOĞRAF ÇEKİYOR" Basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Eşref Armağan, Harward Üniversitesi'nde kendisine yapılan testleri şöyle anlattı:
"Beni MRI cihazı içine yatırdılar ve dizlerime kadar bağladılar. Sadece ellerim açıkta kaldı. Cihazda her seansta 3 saat kaldım. Elime çatal, kaşık gibi birtakım şeyler verdiler. 18 saniye inceleme süresi sonunda parmaklarımla dokunduğum nesnelerin resimlerini çizdim. Sonra az önce dokunduğum şeyleri bu kez hayal ederek, üstten, sağdan ve soldan görünümünü çizmemi istediler. Bunu da yapınca çok şaşırdılar. Ardından tam olarak görüp görmediğimi belirlemek amacıyla göz taraması için beni başka bir hastaneye götürdüler. Sonra beni karanlık bir yere alıp 20 dakika beklettiler ve elime kalem kağıt verip resim çizmemi istediler. Bu istediklerini de yaptım. Daha sonra gözümü uyuşturup kafama bir alet takan bilim adamları, 'Hiç bir ışık belirtisi yok' dediler. Bilim adamları 'Göz görüp kaydı veriyor; ama senin parmakların fotoğraf çekiyor' ifadesini kullandılar."

Armağan, bir nesnenin resmini çizebilmek için ona dokunması gerektiğini vurgulayarak, 6 yaşından beri bu yöntemle resim yaptığını söyledi. Parmaklarının gözlerinin yerini tutma aşamasına geldiğini dile getiren Armağan, belirlediği yöntemi bazı görme özürlüler üzerinde de denediğini kaydetti. Armağan basın toplantısı sonunda gazetecilerin ısrarı üzerine masa üzerinde bulunan bir mikrofonun resmini çizdi.

En Çok Aranan Haberler