Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı Günther Meinel’in daveti üzerine Almanya Parlamentosu’na gidecek. Görmez, parlamenterlere İslami simgelerin yasaklanmasına meclislerin ve siyasetçilerin karar veremeyeceğini anlatacak.
Suudi Arabistan Din İşleri Bakanı Salih Bin Abdülaziz ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Görmez, Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı’nın iki gün önce Diyanet kendisine Alman Parlamentosunda ‘sünnet’ ile ilgili bir konuşma yapmasını istediğini söyledi. Daveti memnuniyetle kabul ettiğini vurgulayan Görmez, ‘‘Ancak, sünnetin İslam’daki yerini anlatmaya değil, İslam’ın simge ve sembollerinin,dini vurguların yasaklama konusunda çağdaş dünyanın ve meclislerin,siyaset adamlarının ve hukuk insanların karar veremeyeceği yönünde bir konuşma yapmak üzere geleceğimiz ifade ettim.” diye konuştu. Göremez, konuşmanın yapılacağı tarihin daha belirlenmediğini belirtti.
MUKADDES DEĞERLERE SALDIRI İFADE HÜRRİYETİ DEĞİLDİR
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ajandalarında 4 önemli konu bulunduğunu kaydetti. Görmez, son 10 yılda İslam’ın mukaddes değerlerine saldırılar yaşandığını ve bu saldırıların İslam dünyasında kültürel bir işkenceye ve İslamifobiya’ya dönüştüğünü ve bu yaşananlara hikmetten uzak tepkilerin verildiğine şahit olduklarını söyledi. Bu tür mukaddes değerlere saldırı ve aşağılamaların ifade hürriyeti olmaktan çıkarılması ile ilgili çalışmalara ihtiyaç olduğunu kaydeden Görmez, Müslümanların bu tür olaylara daha doğru tepkiler verebilmeleri için ortak bir bilincin gelişmesine ihtiyaç olduğunu ifade etti.
İslam dünyasında mezhepçilik adı altında çok ciddi itilafların yaşandığı bir dönemde bu ziyaret gerçekleştiğini belirten Görmez, “Özellikle dini kurumlara ve din adamlarına çok büyük görevler düşüyor. Üzerinde durduğumuz ve duracağımız üçüncü bir konu ise; özellikle İslam dünyasında insan yetiştiren mekanizmaların, İslam’ı ilim okutan üniversitelerin müfredat ve programlarının yeni duruma ve ihtiyaçlara göre gözden geçirilme ihtiyacıdır.” dedi.
İslam dünyasının ürettiği İslami bilgilerin bütün Müslümanların yolunu aydınlatmaktan uzaklaştığını anlatan Görmez konuşmasına şöyle devam etti; ‘‘Bütün Müslümanların ve bütün insanların önünü aydınlatacak din bir seferberliğe ihtiyaç var. Üzerinde duracağımız dördüncü konu ise Müslüman azınlıklardır. Müslümanların özellikle dünyanın muhtelif yerlerinde sahipsiz kalan Müslüman azınlıklara yardım eli uzatmak için ortak bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu konularda da İslam’ı dini kurumlara ve din adamlarına büyük vazifeler düşüyor. Suudi Arabistan ve Türkiye arasında siyasi ve iktisadi açıdan birçok ilişki var. Ancak bu ilişkiler kardeşlik, üzerine kurulmadığı sürece geçici olur. Bu ziyaretin aynı zamanda iki ülke arasında ilişkilerin bu kapıyı ve pencereyi açacağına inanıyorum.”
Suudi Bakan Abdülaziz ise yaptığı konuşmada ise Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e kardeşim diye hitap ederek konuşmasına başladı. Abdülaziz, bu ziyaretin asıl amacının Diyanet ve Suudi Din İşleri Bakanlığı’nın işbirliğinin vurgulanması olduğunu söyledi. Özellikle iki ilgili kurumun dünyanın birçok yerinde çalışmalarının olduğunu kaydeden Abdülaziz, programların birleştirilmesinin söz konusu olduğunu ve orta yolda birleşmek için bu programların ortak bir noktada buluşmak için düzenlendiğini ifade etti.
Mezhepleşmekten ve aşırıya gitmek ve aşırıya gitmeden bu programların gerçekleştirileceğini kaydeden Abdülaziz, “Dünyadaki eğitim müfredatları ile görüşmelerimiz oldu. Azınlıklar ile görüşmelerimiz oldu. Özellikle Müslümanların bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalarımız oldu. Çalışmalarımızın amacı, günümüzü ve geleceğimizi gören bir çalışmadır. Tabi ki bu çalışmanın amacı da ileriki günlerinde İslam’ı yayarken hikmetli bir şekilde hareket etmektir.” diye konuştu.
Suudi Arabistan ve Türkiye’nin iki büyük İslam ülkesi olduğunun altını çizen Abdülaziz, “Ondan dolayı iki ülke müesseselerin işbirliği içerisinde yapacağı bir çok iş var. Dünyadaki Müslümanların bir çok sıkıntıları var. Tabii ki Müslümanların birliğini sağlayacak şekilde çalışmalar yapılması lazım. Bütün çabaları göstermek gerekir. Özellikle ihtilaftan uzak olmak için çabalar göstermek gerekiyor. Efendimiz Hz. Muhammed’i ona nasıl müdafaa edebiliriz, güzel bir yolla onu nasıl bir muhafaza ederiz o konuları ele aldık. Allah’u Teala Nebisine, Efendimize yeter. Ayeti kerimede de belirtiliyor ki; ‘Allah’u Teala kuluna yeter’ Kulu dediği Efendimiz Hz. Muhammed… Onun sünnetini insanlara en güzel şekilde anlamak. Onun bize bıraktıklarını üniversiteler ve fakülteler aracılığıyla insanlara anlamak.” şeklinde konuştu.
KİLİSELERİN YIKILMASI İLE İLGİLİ BİR FETVA YOK
Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Suudi Bakan Abdülaziz, bir gazetecinin bölgede yaşanan mezhep gerginliklerinin haç dönemine yansıması olacak mı? sorusu üzerine, çalışmaların olduğunu ve güvenlik sorunun yaşanmayacağını kaydederek, “Hazırlıklarımız tamdır. Bölgede olanların haç mevsiminde bir sıkıntı oluşturmayacağını garanti verebiliriz.” dedi. Başka bir gazetecinin “Suudi Arabistan Müftüsü Arabistan Yarım Adasında bulunan kiliselerin yıkılması konusunda bir fetvası olduğunu ve siz bunun arkasında duruyor musunuz?” sorusu üzerine de, “Suudi Arabistan’da ulema ve fetva kurumdan böyle bir fetvası yok ve yayınlanmadı” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz