Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen 31'inci Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Ankara Kocatepe Camii’nde kurulan fuar alanında açıldı. Açılışa katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Oku diye başlayan bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz." dedi. Görmez, İslam Ansiklopedisi’nin elektronik ortama aktarıldığı müjdesini verdiği konuşmasında ayrıca Diyanet Vakfı’nın Myanmarlı Müslümanlar için yardım kampanyası başlattığını da duyurdu.
Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da yaptıkları konuşmalarda okumanın önemini vurguladı.
Kocatepe Camii’nin avlusunda kurulan fuar alanında gerçekleştirilen açılışta konuşan Mehmet Görmez, "31 yıldır kitapla mamedi buluşturan bu gelenek devam ediyor. Ancak oku diye başlayan bir kitabın mensupları olarak çok az okuyoruz." diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanı, dünyada üretilen kitapların sadece yüzde 70’inin gelişmiş 18 ülkede okunuyor olmasının üzücü ve düşündürücü olduğunu ifade etti. Bunun, Müslümanların İslam’ın hedefleri doğrultusunda yürümediğini gösterdiğini kaydeden Görmez, günümüzde görsel teknolojik ürünlerin daha fazla olduğunu ancak kendisinin kitabı tercih edenlerden olduğunu belirtti.
İSLAM ANSİKLOPEDİSİ ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILIYOR
Konuşmasında bir de müjde veren Mehmet Görmez, İslam Ansiklopedisi’nin hızlı bir şekilde elektronik ortama aktarılması için çalışma yürüttüklerini ifade etti. Tamamlanması için sadece iki cilt kaldığını belirten Görmez, birkaç ay içinde ansiklopedinin yayınlanacağı müjdesini verdi.
Görmez konuşmasında ayrıca dün Myanmar için başlattıkları yardım kampanyasını da duyurdu. Arakan Müslümanlarının soykırıma tabi tutulması üzerine bir yardım kampanyası başlattıklarını belirten Görmez, Türkiye’nin yaptığı yardımların bereket olarak geri döneceğini vurguladı ve yardım yapılırken Türkiye’deki ihtiyaç sahibi komşuların unutulmaması gerektiğini söyledi.
GÜNAY: İSLAM ÜLKELERİNİN HER BAKIMDAN ÖNDE OLMASI GEREKİRDİ
Ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da "İkra emrini alan Müslümanlarız ama okumakta geç kalmışız. Okumakta geç kalmasaydık İslam ülkelerinin her bakımdan önde olması gerekirdi. Bu ihmalin şimdi maddi manevi sonuçlarını aşmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"YENİ BİR SREBRENİTSA OLMAMASI İÇİN ULUSLARARASI TOPLUM MYANMAR'DAKİ KATLİAMA DUR DEMELİ"
Günay’dan sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise okumanın önemine değindiği konuşmasında Myanmar’daki katliamlara da değindi. Myanmar’da insanların inançları farklı diye katliama tabi tutulduğunu dile getiren Bozdağ, "Uluslararası toplum benzer hadiseler başka ülkelerde olunca ayağa kalkıyor ama Müslüman ülkelerde olunca ayağa geç kalkıyor” dedi. Türkiye olarak Birleşmiş Milletler nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve Bangladeş veya diğer ilgili ülkeler üzerinden girişimlerde bulunduklarını aktaran Bozdağ, "Ama ihtiyaç sadece bizimle bitecek değil uluslararası toplum da destek vermeli." dedi.
Myanmar'da yaşananları Bosna Hersek’te Srebrenitsa’da yaşananlarla kıyaslayan Bekir Bozdağ, "Yeni bir Srebrenitsa yaşanmaması için uluslararası toplumun, BM’nin Myanmar’daki katliama dur demesi gerekmektedir." diye konuştu.
Konuşmaların ardından bakanlar kurdelaları keserek fuarın açılışını yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bakanlara kitap hediye etti. Konuklar daha sonra kitap stantlarını gezdi. Bakanlar bir stantta Kur'an-ı Kerim satın aldı.
Bakanlar ve Görmez daha sonra fuar kapsamında bir serginin açılışını yaptı ve Diyanet Yayınları standında ziyaretçi defterini imzaladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz