HABER

"Görüş ayrılıkları rapora yansıdı"

Ankara (AA) - Hükümet açıklamasında, 2006 yılı Türkiye İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi'ndeki Kıbrıs ve Ek Protokolün uygulanmasına ilişkin ifadelerde, AB ile Türkiye arasındaki görüş ayrılıklarının rapora yansıdığı belirterek, komisyon tarafından belirtilen görüşlerin 14-15 Aralık 2006 tarihlerinde yapılacak AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde karara bağlanacağı vurgulandı.

Bugünden itibaren siyasi sağduyu ve ahde vefa ilkesi temelinde hareket etme sorumluluğunun üye ülkelere geçtiğini ifade edilen açıklamada, bu nedenle Aralık zirvesine kadar giden dönemin Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirmek açısından bir düşünme fırsatı olarak görüldüğü bildirildi.

Hükümet, Başbakanlık Basın Merkezi'den yapılan yazılı açıklama ile 2006 yılı Türkiye İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Açıklamada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin 3 Ekim 2005 tarihinde başlayan müzakere süreci ile birlikte çok yönlü bir içerik kazandığı ve bu sürecin gerektirdiği tüm unsurların hayata geçirilmeye başlandığı kaydedildi.

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne tam üye olmasının, temel stratejik hedef olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bugün yayınlanan 2006 yılı İlerleme Raporu hükümetimizin reform sürecine bağlılığını teyit ederek sağlanan gelişmelere işaret etmekte ve birçok alanda mevcut yasal mevzuatın genel olarak AB ile uyumlu olduğuna, ancak uygulamada sorunlar ortaya çıkabildiğine dikkat çekmektedir. Resmen AB ile müzakerelere başlamış olan ülkemiz için bu yıl bu konumda ilk kez hazırlanan ilerleme raporunun geçtiğimiz yıllara nazaran daha kısa olduğunu
ve müzakere eden bir ülke olarak tam üyelik hedefi doğrultusunda beklenti ve tavsiyelerin daha fazla ağırlık taşıdığını söylemek mümkündür."

Reformların süreklilik arz eden bir süreç olduğu, başta Türk halkının yararı ve esenliği dikkate alınarak yasal ve idari açıdan yapılması gerekenlerin, tabiatıyla yerine getirilmeye devam edileceği kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bunda hükümetimizin siyasi iradesi tamdır. Belgede Kıbrıs ve ek protokolün uygulanmasına ilişkin ifadelere gelince, bu konuda AB ile aramızda var olan görüş ayrılıkları rapora yansımıştır. Kıbrıs sorunu siyasi bir sorun olup teknik nitelik taşıyan müzakere sürecimiz açısından bir yükümlülük teşkil etmemektedir. Komisyon tarafından belirtilen görüşler 14-15 Aralık 2006 tarihlerinde yapılacak AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde karara bağlanacaktır. Bugünden itibaren siyasi sağduyu ve ahde vefa ilkesi temelinde hareket etme sorumluluğu üye ülkelere geçmektedir. Bu nedenle Aralık zirvesine kadar giden dönemi Türkiye-AB ilişkilerini
değerlendirmek açısından bir düşünme fırsatı olarak görüyoruz. Sürecin yürütülebilirliğini teminat altına alacak zirve kararı AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının AB'nin geleceğine ilişkin siyasi vizyonlarına bağlı olacaktır. Bu noktada da sorumluluk Türkiye'den çok AB'ye düşmektedir."

En Çok Aranan Haberler