HABER

Görüşmeler, "çok açık bir atmosferde" geçti

BERLİN (İHA) - AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa turu sürüyor. Almanya'yı dün ziyaret eden Erdoğan, Başbakan Gerhard Schröder ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'le görüştü. Kopenhag'ta Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi için destek isteyen Erdoğan, Almanya'dan net bir yanıt alamadı.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'la birlikte dün Almanya'ya geldi ve Başbakan Gerhard Schröder ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'le temaslarda bulundu. Görüşmeler, diplomatların deyimiyle "çok açık bir atmosferde" geçti. Diplomatik dilde bu, karşılıklı olarak tüm sorunların açıkça söylendiği anlamına geliyor.

Alman başkentindeki diplomatik kaynaklar, görüşmeler daha başlamadan, buradan somut bir sonuç çıkmasını beklememek gerektiğini vurguluyordu. Erdoğan ve partisi Berlin'de tanınmadığından, bu görüşmelerin daha çok tanışma anlamına geldiği belirtiliyor ve Erdoğan'ın da Alman tarafına, "Bizden korkmanıza gerek yok" mesajını vermeyi amaçladığı söyleniyordu.

FİSCHER'DEN SOMUT YANIT YOK
Ancak yeni Türk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'la birlikte görüşmelere giren Erdoğan'ın Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesi konusunda çok ısrarlı olduğu anlaşılıyordu. Bu nedenle Alman Dışişleri Bakanı Fischer, bu konuda henüz Erdoğan'a somut bir yanıt veremediğini söyledikten sonra, bu kararın hangi temelde alınması gerektiğini şu sözlerle hatırlattı:

"Burada bizim için ölçüt, hepimizin bağlı olduğu Kopenhag kriterlerinin pratikte yaşama geçirilmesidir. Bu da en başta demokrasi, hukuk devletinin üstünlüğü, hoşgörü, kadınların rolü, devlet ve din kurumlarının birbirinden ayrılmasıdır. Bütün bunlar, bizim kültürel altyapımızdan bağımsız olarak paylaştığımız değerlerdir."
Kıbrıs ve Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'ndaki sorunların önemine de değinen Fischer, "Biz, Kofi Annan'ın önerisini destekliyoruz. Üyelik sürecinin dinamiği de kullanılarak, çok uzun olmayan bir süre içinde iki tarafın Kıbrıs sorununun çözümüne ulaşabileceklerini umuyoruz. Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası konusunda da artık blokajın sona erdirilebileceğini umuyoruz. Bunların ikisi de çok olumlu etki yapacak önemli adımlar ve sinyallerdir" dedi.

ERDOĞAN DA KOPENHAG'TA ISRARLI OLDU Erdoğan ise iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin iki yeni hükümet tarafından da sürdürülmesini beklediklerini anlattı. Türkiye'de Alman vakıflarının iyi ilişkilere katkıda bulunduğunu savunan Erdoğan, bu vakıflar aleyhine açılan davaya müdahale edemeyeceklerini, ancak yakından izlediklerini bildirdi.

Erdoğan, yapılmış olan reformların yaşama geçirilmesinde çok titiz olacaklarını, işkenceye hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceklerini ve AİHM'nin aldığı kararları geciktirmeden yerine getireceklerini belirterek, "Halkımız Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda yüzde 80'lere varan bir kararlılık sergilemektedir. Dolayısıyla bu birlikteliğin Kopenhag zirvesinde bir müzakere tarihinin verilmesiyle sonuçlanması müşterek çalışmamızı daha da güçlendirecektir" dedi.

Müzakere tarihi verilmesi konusunda Almanya'nın ne kadar etkin olduğunu bildiklerini de sözlerine ekleyen Erdoğan, Alman hükümetini bu konuda destek vermeye çağırdı. Ancak Fischer, Erdoğan'ın ısrarını tüm kamuoyunun gözleri önünde bir kez daha gemledi: "Türkiye'ye çok açık bir sinyal verileceğini umuyoruz. Sayın Erdoğan'ın arzu ettiği kadar ileri gidip gidemeyeceğimiz ise yanıtını bugün veremeyeceğim bir sorudur."

En Çok Aranan Haberler