Yeni güne başlarken aynada göz altı morluklarıyla karşılaşmak herkes için kötü bir sürpriz. Göz çevresinde beliren bu mor halkalar, insana yorgun ve bitkin bir görüntü veriyor. Bu inatçı sorun kimi zaman genetik etkenlere bağlı olsa da, kimi zaman da kahveyi azaltmak kadar basit bir çözümle sonlanabiliyor. Göz altı morlukları nasıl geçer diyenler için çözüm yollarını araştırdık.
Göz altı morluklarını estetik olarak kapatmanın yolu aranmadan önce, mutlaka arkasında yatan neden araştırılmalı. Çünkü göz altı morlukları sadece yorgunluğun ve uykusuzluğun değil başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Gelin göz altı morluklarınan nedenlerin, hastalıklarla ilişkisine ve tedavisine göz atalım.
Göz altındaki sevimsiz halkalardan kurtulmanın ilk yolu sorunun kaynağını tespit etmek. Herhangi bir sağlık sorunu ihtimali elendikten sonra küçük tavsiyeler uygulanabilir. Onun dışında öncelik her zaman hastalığı tedavi etmekte olmalı.
Filmlerdeki meşhur salatalık maskesi sahnelerinin çıkış noktası göz altı morlukları. Siz de sabahları bir salatalığı dilimleyip 15 dakika kadar göz çevrenizde bekletebilirsiniz. Aynı işlemi patates dilimleriyle de yapabileceğinizi aklınızda bulundurun.
Çay, geleneksel olarak göz çevresi problemlerinde kullanılan bir madde. Demlenmiş yeşil çayı pamuğa alarak gözlerinizde bekletebilirsiniz. Bu işlem gözlerinizdeki yorgunluk halini de alacaktır. Siyah çay dışında, daha kaliteli bir seçkiden oluşan yeşil çayı da bu organik tedavide kullanabilirsiniz.
Uzun süreli bir uykusuzluk ya da yorgunluk halinin sonunda göz altlarının çökmesi ve koyu bir renge bürünmesi normal. Ancak göz altı morluklarının nedenleri asla bununla sınırlı değil. Morlukların birbirinden farklı birçok nedeni olabilir.
Göz altı morluğu tamamen genetik bir nedene dayalı olabilir. Ciltte bulunan melanin isimli madde yoğunlaştıkça göz çevresindeki koyu rengin artması mümkün. Özellikle Asya halklarında bu durum sık görülüyor. Aynı şekilde, yüz hatları nedeniyle gözlerinin altı mor görünen kişiler de mevcut. Yüzdeki çıkıntılı kemikler, belirgin göz altı çukuru ve şişkin göz altları damarlanmaya ve dolayısıyla koyu renkli halkalara neden olabilir.
Yaşlanma, göz altı morluklarını özellikle kadınların hayatına davet eden bir başka etken. Tabii bu problemi sadece kadınlarla sınırlamak doğru değil. Erkeklerde göz altı morlukları da özellikle yaşlanmayla birlikte sıkça görülür. Cildin incelmesi ve vücuttaki kolajen adı verilen maddenin azalması nedeniyle damarlar iyice belirginleşir.
Sigara, alkol ve kafein türevlerinin sık tüketilmesi de göz altı morluklarının başlıca nedenlerinden. Sigara vücudu oksijensiz bıraktığı için pek çok diğer hasarın yanında göz altı morluklarına da davetiye çıkarır. Alkol ve kafein ise dehidrasyona yani vücudun susuz kalmasına sebep oldukları için tehlikeli. Su oranı azalan vücutta damarlar da ortaya çıkar.
Özellikle bir anda ortaya çıkan morlukları hafife almamakta fayda var. Yeterli su tüketmemek gibi basit bir açıklaması olabileceği gibi, altından çeşitli sağlık sorunları da çıkabilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan ya da estetik uygulama yaptırmadan önce mutlaka hekime danışmak gerekiyor.
"Göz altı morluğu hangi vitamin eksikliği nedeniyle oluşur?" diye araştırıyorsanız karşınıza B, C, K ve E vitaminleri çıkabilir. Bunlar kendi içerisinde de alt gruplara ayrılıyor. Örneğin B12 vitamini eksikliği başlıca şüphelilerden biri. Vücuttaki vitamin emiliminin azalması ya da böbrek üstü bezlerinin yeterli çalışmaması durumunda göz altı morluğu problemi yaşanabilir. Yeterli sebze ve meyve tüketmemek ya da fazla şeker yemek gibi beslenme hataları bu sağlık sorununu ortaya çıkarır.
Atopik egzama ya da alerji durumu varsa da damar yoğunluğuna bağlı göz altı morlukları yaşanabilir. Göz çevresindeki halkaları herhangi bir besine ya da özellikle kalitesiz kozmetik maddelere karşı vücudun bir tepkisi olarak değerlendirmek mümkün. Özellikle yeni değiştirdiğiniz bir fondöten ya da kapatıcıdan sonra bunu yaşıyorsanız şüphelenmelisiniz.
Sinüzit ya da burun akıntısı gibi yüz bölgesindeki sağlık problemleri, buradaki kan dolaşımını da doğrudan etkileyeceği için morluklara neden olur. Burun ameliyatlarında olduğu gibi, yüz çevresine yapılan herhangi bir müdahale doğrudan göz altlarını etkiler.
Hormonlar, göz altı morluklarının bir diğer nedenidir. Özellikle hamilelik ya da adet dönemi gibi ani hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerle halkalar aynı zamana denk geliyorsa buna dikkat etmek gerekir.
Göz altı morlukları kansızlık ya da kan dolaşımındaki başka sorunlardan da kaynaklanabilen çok geniş kapsamlı bir problem olduğundan, sorunun kaynağının mutlaka bir hekim tarafından uygulanacak kan testleri ile belirlenmesinde fayda vardır.