EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göz ardı etmek nasıl yazılır? Göz ardı etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

TDK Yazım Kuralları Kılavuzu’nun birleşik yapıdaki ifadelerin doğru yazılışlarının öğrenilmesini mümkün kılan iki ayrı kategorisi mevcuttur. Bunlar ayrı ya da bitişik olarak yazılan birleşik sözcüklere yönelik olan kuralların sıralandığı açıklamaları içerir. Göz ardı etmek de etmek yardımcı fiilinin kullanılması ile oluşturulan bir birleşik fiildir.

Göz ardı etmek nasıl yazılır? Göz ardı etmek ayrı mı yazılır bitişik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birden fazla sözcüğün bir araya getirilmesi ile oluşturulduğu söylenebilen göz ardı etmek bir birleşik fiildir. Bu ifadenin etmek yardımcı fiili ile kurulduğu görülür. Dolayısıyla göz ardı etmek doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu açıklanırken Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’nun içerdiği bilgilere başvurulmalıdır.

Göz ardı etmek nasıl yazılır?

2 veya daha fazla sözcükten oluşan kelimelerin birleşik yapıda olan isim ya da fiil sözcüklerini içerdiği bilinir. Bu kapsamda yer alan göz ardı etmek ifadesi de 3 ayrı sözcükten oluşan bir birleşik fiildir. Ele alınan bu birleşik yapıdaki fiilin birden fazla sözcüğü içermesi ise yazılı dilde hatalı bir şekilde kullanıldığı örneklerin ortaya çıkmasına yol açar.

Ancak birleşik sözcüklerin doğru yazılışlarına yönelik olan TDK onaylı kurallara göz atıldığı takdirde bu ifadenin yazılı dildeki doğru kullanımı kısa sürede öğrenilebilir. Bu bağlamda “Göz ardı etmek bitişik mi yazılır?” sorusuna “hayır” olarak yanıt verilmeli ve ilgili ifadenin doğru yazılışını belirleyen kural aşağıdaki gibi açıklanmalıdır:

  • Türkçe'de birden fazla sözcüğün bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulan birleşik yapıdaki sözcükler birleşik fiilleri de kapsar.
  • Bir birleşik fiilin bitişik mi ayrı mı yazılması gerektiğine karar verilirken bu ifadelerin içerdiği yardımcı fiillere dikkat edilmelidir.
  • TDK Yazım Kılavuzu’nda belirtildiği üzere etmek, edilmek, olmak, olunmak, eylemek yardımcı fiilleri ile kurulduğu görülen birleşik fiillerin belirli durumlarda ayrı yazılması gerekir.
  • Yukarıdaki maddede belirtilen yardımcı fiiller ile oluşturulan birleşik yapıdaki fiil sözcüklerinin ilk kelimelerinde herhangi bir ses olayı meydana gelmediği takdirde bitişik olarak yazılmaması gerektiği bilinir.
  • Dolayısıyla göz ardı etmek doğru yazılışı TDK kapsamındaki güncel kurallara göre ayrı olacak şekildedir.
  • Bu bağlamda göz ardı etmek birleşik fiili Türkçe yazım kurallarına uygun şekilde yazılırken her bir sözcüğün arasında bir boşluk bırakılmalıdır.

Göz ardı etmek ayrı mı yazılır?

Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu sayesinde birleşik yapıdaki sözcüklerin nasıl yazılması gerektiği kolaylıkla keşfedilebilir. Bu bağlamda göz ardı etmek TDK onaylı yazılışının da ayrı şekilde olması gerektiği açıklanmalıdır.

Türkçe yazım kurallarına göre etmek yardımcı fiili ile kurulan ve ilk sözcüğünde ses düşmesi veya ses türemesi olmayan birleşik fiiller ayrı olarak yazılmalıdır. Bu birleşik fiilin Türkçe yazım kuralları ihlal edilmeyecek şekilde kullanılması için TDK kapsamındaki tanımı ile cümle içerisinde yer aldığı örneklere de göz atılması önerilir.

En Çok Aranan Haberler