HABER

Göz seğirmesi neden olur, nasıl geçer?

Göz seğirmesi, bilimsel adıyla myokymia, göz kapağı kaslarının tekrarlayan, istemsiz bir spazmıdır. Seğirme genellikle üst göz kapağında görülür ancak alt kapakta da olabilir.

Göz seğirmesi neden olur, nasıl geçer?

Çoğu zaman hafifçe göz kapağının çekilmesi şeklinde hissedilen bu durum, uzun sürmez ve birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak her iki göz kapağında, gözlerin kapanmasına neden olacak denli güçlü bir spazm olması seğirmeden daha ileri durumdur, buna “blefarospazm” adı verilir.

Blefarospazm, omurganın üstündeki korteksin aşağısında bulunan sinir hücrelerinin demetlerinin anormal işleyişinden kaynaklanır. Bu sinir hücresi demetleri bilinçli hareketlerin, göz hareketlerinin ve duyguların dışavurumu gibi rutin hareketlerin kontrolünden sorumludur.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

1. Stres

Stres altında olduğumuz zamanlarda her birimizin vücudu farklı tepkiler verir. Göz seğirmesi de (aynı zamanda gözle ilgili bir problem olabileceği gibi), stres altında olduğumuz durumlarda oluşabilir. Yoga, nefes egzersizleri, arkadaşlarla veya evcil hayvanlarla vakit geçirmek seğirmeye neden olabilecek stresi azaltmanın yolları arasındadır.

2. Göz yorgunluğu

Görme ile ilgili bir stres de seğirmeye yol açar. Örneğin, gözlüğe ihtiyacınız olduğunda veya gözlük değiştirmeniz gerektiğinde seğirme oluşabilir. Bilgisayarların, tabletlerin ve akıllı telefonların aşırı kullanımından kaynaklanan göz yorgunluğu da göz kapağı seğirmesinin yaygın bir nedenidir. Ufak tefek görme problemleri bile gözlerin aşırı şekilde çalışmasına neden olabilir ve göz kapağı seğirmelerini tetikler.

3. Kafein

Çok fazla kafein tüketmek göz seğirmesini tetikleyebilir. Bir ya da iki hafta boyunca kahve, çay, çikolata ve alkolsüz içecekleri kesmeyi deneyin (veya kafeinsiz olanlarına geçin) ve seğirmenin geçip geçmediğini kontrol edin.

4. Kalsiyum / magnezyum veya potasyum dengesizliği

Bazı sağlık uzmanları, göz seğirmelerinin vücuttaki kalsiyum, magnezyum ve/veya potasyum seviyelerindeki dengesizlikler yüzünden şiddetlenebileceğini düşünmektedir. Bu tarz durumlarda genellikle mineral takviyesi tavsiye edilir.

Göz seğirmesinin diğer nedenleri ise:

  • Göz kuruluğu
  • Uykusuzluk
  • Kullanılan bazı ilaçlar (anksiyete, epilepsi, uykusuzluk ve kas spazmları için kullanılan ilaçlar seğirmeye neden olabilir)
  • Işık hassasiyeti
  • Multipl skleroz, AIDS, TB, Parkinson, Tourette sendromu, serebral palsi, tardif diskinezi, çeşitli enfeksiyonlar ve bazı beyin yaralanmaları veya tümörler de göz seğirmesi insidansını artırabilir.

Screenshot_53

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz seğirmelerinin çoğu birkaç günde veya birkaç haftada tedaviye ihtiyaç olmaksızın kendiliğinden geçer. Ancak sürekli tekrar ediyorsa, bir doktora görünerek ilaç kullanımına veya başka çözüm yollarına başvurulabilir.

Göz seğirmesi için doktora başvurmadan önce için sizin yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Eğer gözleriniz çok kuruyorsa ve seğirmenin kurumadan kaynaklandığını düşünüyorsanız, doktorunuza danışarak bir yapay gözyaşı damlası alabilir ve gerektiği zamanlarda bu damlayı kullanabilirsiniz.
  • Seğirme olduğu zaman ılık kompres yapmak da etkilidir. Bir pamuğu ılık suyla ıslatıp göz kapaklarınızın üzerinde 5 dakika bekletebilirsiniz. Aynı işlemi ılık çay poşetleri kullanarak da yapabilirsiniz.
  • Eğer uzun süre bilgisayar başında çalışıyorsanız, 20-20-20 kuralını uygulamanız göz sağlığınızı korumanız ve göz kaslarınızın yorgunluğunu azaltmanız açısından faydalıdır. Bunun için, her 20 dakikada bir, ekranınızdan uzaklaşın ve gözlerinizi 20 saniye veya daha uzun bir süre 20 fit (6 metre) uzaktaki bir yere veya nesneye odaklayın. Böylece seğirme ihtimalini azaltmış olursunuz. Bunun haricinde çalışırken, özel olarak üretilmiş bilgisayar gözlüklerinden de kullanabilirsiniz.
  • Gün içerisinde tükettiğiniz kafein miktarını azaltın. (Çay, kahve, çikolata ve kafein içeren meşrubatlar.)
  • Magnezyum, kalsiyum veya potasyum takviyesi almak da göz seğirmelerinin geçmesinde etkili olabilir. Ancak bu takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olur.

Screenshot_54

Botulinum Toksini

Uygulanılan yöntemlere rağmen göz seğirmesinin geçmediği ya da sık sık tekrarladığı durumlar için en etkili yöntem kas gevşetici bir madde olan botulinum toksin enjeksiyonlarıdır. İlacı, gözünüzün üstünde ve altında bulunan kaslara enjekte etmek için çok ince bir iğne kullanılır. İlacın etkisi 1 ila 14 gün arasında görülmeye başlar ve ortalama 4 ay sürer. Spazmların durdurulmasında başarı oranı % 90'a kadar çıkmıştır. Tedavinin, göz kapaklarının düşmesi, bulanık veya çift görme gibi yan etkileri olabilir. Ancak bunlar kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer.

En Çok Aranan Haberler