KADIN

Göz seğirmesi neden olur, nasıl geçer?

Göz seğirmesi insanı çok rahatsız eden bir duruma dönüşebilir. Peki göz kapaklarında istemsiz hareketlere sebep olan göz seğirmesi neden olur? Birçok farklı faktörün oluşumuna neden olabileceği göz seğirmesi nasıl nasıl geçer? İlaç kullanmadan bu hastalığı tedavi etmek mümkün müdür?

Göz seğirmesi neden olur, nasıl geçer?

Göz seğirmesi, göz kapağına ait kasların yineleyen ve istemsiz bir şekilde gerçekleşen spazmına verilen isimdir. Bu durum, sık sık ve uzun sürelerle meydana gelirse çok sıkıntı veren bir rahatsızlık olabilir. Seğirme daha çok üst göz kapağında meydana gelir, fakat nadir de olsa alt kapakta da oluşabilir. Her iki göz kapağında da meydana gelen ve gözlerin kapanmasına sebep olacak kadar kuvvetli bir spazma sebep olan seğirme daha ileri bir evredir ve bunun bilimsel ismi ise blefarospzmdır. Peki, göz seğirmesi neden olur?

GÖZ SEĞİRMESİ NEDEN OLUR?

2
Gözde seğirmeye yol açabilecek pek çok farklı neden olabilir. Stres, fazla kafein ve alkol alımı gibi yaşam tarzından veya nörolojik bir hastalıktan kaynaklanabilir.

STRES

Stres, vücudun birçok noktasında çeşitli komplikasyonlara sebep olduğu gibi gözlerdeki seğirmenin de ana sebebi olabilir. Bu duygu durumunun karşısında her insanın vücudu farklı tepkiler verebilir. Kimisi grip olabilirken kimisinde de göz seğirmesi problemleri ortaya çıkabilir. Eğer strese bağlı olarak meydana gelen göz seğirmelerinden kurtulmak istiyorsanız stres yönetimi konusunda kendinizi eğitmeniz, sakin kalmayı öğrenmeniz ve nefes egzersizleri, yoga gibi sakinleştirici etkinlikler yaparak ruhunuzu kötü düşüncelerden arındırmanız gerekir.

KAFEİN

İçeriğinde kafein bulunan maddelerin çok fazla tüketilmesi bedenin birçok noktasında farklı sorunlara yol açabilir. Eğer çay, kahve ya da çikolata tüketiminiz fazla seviyedeyse ve göz seğirmeleri yaşıyorsanız bu ürünlerin tüketimini birkaç hafta azaltın ve kendinizi gözlemleyin.

GÖZ YORGUNLUKLARI

Görme eylemini ilgilendiren herhangi bir stres durumu da göz seğirmelerine yol açabilir. Eğer gözünüz bozuksa ve gözlüğe gereksinim duyduğunuz halde gözlük kullanmıyorsanız ya da göz numaranız değişmiş olmasına rağmen hala eski gözlüğünüzü kullanıyorsanız, gözünüzde seğirme oluşabilir. Bunun yanı sıra akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazların başında fazla durulması sonucunda gözlerin yorulmasına bağlı olarak da bu şikayetler ortaya çıkabilir. Gözün yorulması seğirmenin önemli sebepleri arasındadır. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız karanlık bir odada en az yarım saat gözlerinizi dinlendirmeye çalışmanızda fayda olacaktır.

VÜCUTTAKİ MİNERALLERİN DENGESİZLİĞİ

Birçok sağlık uzmanına göre seğirmenin sebeplerinden birisi de vücutta minerallerin yeterli seviyede bulunmaması ya da bulunması gerekenden daha fazla olmasıdır. Kalsiyum, potasyum ya da magnezyum minerallerinin seviyesinde bir dengesizlik olduğu zaman gözlerdeki seğirmelerin daha şiddetli olabileceği belirtiliyor. Eğer mineral eksikliğine bağlı olarak böyle bir durum ortaya çıkıyorsa mineral takviyesiyle problemin çözülmesi amaçlanır.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ

Kalsiyum emilimine destek olan ve kasların kasılmasına engel olup rahatlamasına yardımcı olan D vitamini, vücutta yetersiz seviyede olduğu zaman kalsiyum emilimi sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez ve buna bağlı olarak gözde seğirme ortaya çıkabilir. Eğer D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir problem söz konusuysa doktorun önermiş olduğu vitamin ilaçlarının yanı sıra balık yağı, süt ve süt ürünleri gibi besinler sayesinde eksiklik ortadan kaldırılabilir.

ALKOL

Fazla alkol tüketmek de göz seğirmesinin sebebi olabilir. Alkole bağlı olarak ortaya bu tip şikayetlerin çıkması halinde alkol tüketimini sınırlamak gerekecektir.

B12 VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ

Gözde seğirmenin bir diğer sebebi de B12 vitamininin seviyede olmasıdır. Bunun teşhisini koymak için dahiliye bölümüne giderek vitamin testi yaptırmak yeterli olacaktır. Eğer vücudunuzda B12 vitamini yeterli seviyede değilse kuzu eti, dana eti, balık eti ve doktorun önerdiği vitamin ilaçlarını tüketerek vitamin seviyesini normal düzeye çekebilirsiniz.

ALERJİ

Polen, toz gibi cisimlere karşı oluşan alerjiye vücudun verdiği bir reaksiyon olarak gözde seğirme meydana gelebilir. Bu durumda gözleri ovmak histamin üretilmesine sebep olur ve bu üretime bağlı olarak seğirme başlayabilir. Eğer şikayetleriniz alerji kaynaklıysa bir doktora giderek göz damlası ya da antihistaminik tablet türünde ilaçlar alarak çözüm yoluna gidebilirsiniz.

BAZI NÖROLOJİK HASTALIKLAR

Bazal ganglia adı verilen hastalık yüzünden beynin hareket kontrolünden sorumlu olan bölgesinde bir hasar oluşur ve bu hasara bağlı olarak seğirme problemleri ortaya çıkabilir. Bu hastalık genelde kafa travması, karbonmonoksit ya da bakır zehirlenmesi, aşırı dozda ilaç tüketimi, karaciğer hastalığı, tümör ya da inme gibi sebepler yüzünden ortaya çıkar.

IŞIK HASSASİYETİ

Eğer ışığa karşı hassas bir bünyeniz varsa fazla ışığa maruz kaldığınız zamanlarda seğirme şikayeti meydana gelebilir. Sorunu ortadan kaldırmak için ışık seviyesinin daha az olduğu bir ortama geçmek yeterli olacaktır.

GÖZ SEĞİRMESİ NASIL GEÇER?

3

İLAÇ

Göz seğirmesi nasıl geçer diye merak ediyorsanız öncelikle bu sorunun genelde birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçtiğini söylemek mümkündür. Fakat işi riske atmayıp uzman görüşü almak ve tedaviyi hızlandırmak için bir doktora gitmek daha doğru olacaktır. Birçok doktor bu şikayetler için çeşitli ilaçlar reçete ederek hastalarının sorununa çözüm bulmaya çalışır.

VİTAMİN VE MİNERAL TAKVİYELERİ

Eğer herhangi bir vitaminin ya da mineralin eksikliğine bağlı olarak bu tip problemlerle karşı karşıya kalıyorsanız, takviye almalısınız. Doğru mineral ve vitamin alımı sayesinde kısa süre içinde bu sorundan kurtulmanız mümkündür.

KENDİ KENDİNE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

İlaçların yanı sıra sorunun çözümü için yaşantınıza biraz dikkat etmeniz son derece faydalı olacaktır.

  • Yorgunluğa bağlı olarak seğirme oluşmaması için uykunuzu almaya, günde 7-8 saat aralığında uyumaya gayret gösterin ve gün içerisinde gözlerinizi dinlendirin.
  • Stres içeren olaylardan ve stres yaşatan kişilerden uzak durun.
  • Kafein açısından zengin yiyecek ve içecekleri fazla tüketmemeye gayret gösterin. Alkol tüketimini abartmayın.
  • Vitamin ve mineral eksikliğini ortadan kaldırmak için sağlıklı ve dengeli beslenmeye çalışın.
  • Gözlerinizdeki kurumaya bağlı olarak seğirme ortaya çıkıyorsa doktordan da izin alarak yapay gözyaşı damlalarıyla sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Bir pamuğu ılık suyun içerisine batırarak ıslatın ve göz kapaklarınıza, beş dakika kadar bu pamuğu gezdirerek kompres yapın. Dilerseniz aynı işlemi ılık çay poşetleri yardımıyla da yapabilirsiniz.
  • İş gereği bilgisayar başında uzun süreler durmak zorundaysanız 20-20-20 kuralını uygulayın. 20 dakikada bir ekrandan uzaklaşarak gözünüzü 20 saniye boyunca 20 fit (6 metre) uzaklıkta bulunan bir nesneye odaklamalısınız. Bu sayede gözleriniz çok yorulmayacaktır.

BOTULİNUM TOKSİNİ

Tüm bu yöntemlere rağmen şikayetler azalmıyorsa doktorun da onayıyla botulinum toksini içeren enjeksiyonlar uygulanabilir. Çok ince bir iğne ile ilaç gözün alt ve üst bölgesindeki kaslara enjekte edilir ve spazmların durdurulması amaçlanır. İlacın etkisi 1-4 gün arasında ortaya çıkar ve yaklaşık 4 ay kadar sürmesi beklenir. Tedavini yan etkisi olarak kısa süreli çift görme, bulanık görme gibi şikayetler meydana gelebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler