Numune Hastanesi Göz Kliniği'nde görevli Dr. Ahmet Karakurt, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bazen görme alanında küçük uçuşan noktalar veya karanlık alanlar görülebileceğini, bunların genellikle boş bir duvar veya mavi gökyüzü gibi düz bir zemine bakarken belli olduğunu bildirdi.
Uçuşan cisimlerin aslında, gözün içini dolduran ve 'vitre' ismi verilen saydam jel şeklindeki sıvıda bulunan hücrelerin küçük birikintileri olduğunu ifade eden Dr. Ahmet Karakurt, "Bu nesneler sanki gözün önünde uçuşuyormuş gibi görünmesine rağmen, aslında gözün içindedir. Sizin gördükleriniz, onların gözün sinir tabakası üzerine düşen gölgeleridir" dedi. Dr. Karakurt, uçuşan cisimlerin, 'Küçük noktalar, çemberler, çizgiler, bulutsu ağ şekiller veya tespih taneleri' gibi farklı şekillerde olabileceğini söyledi.
İnsanlar orta yaşlara ulaştığında 'vitre'nin kalınlaşmaya ve büzüşmeye başladığını, gözün içinde kümeleşmeler veya lifler oluştuğunu anlatan Dr. Ahmet Karakurt, "Vitre jeli, gözün arka duvarından ayrılır. Böylece 'arka vitre dekolmanı' oluşur. Bu durum, uçuşan cisimlerin sık görülen bir nedenidir" diye konuştu.
Dr. Karakurt, 'arka vitre dekolmanı'nın, şu durumlarda daha sık olduğunu kaydetti: "Miyopi, göz yaralanması, katarakt ve YAG lazer cerrahisi yapılmış olması, göz içinde iltihap bulunması"
Büzüşmekte olan 'vitre'nin, retinayı çekerse yırtık meydana gelebileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Karakurt, "O zaman göz içinde hafif bir kanama olur ve kan, yeni oluşan uçuşan cisimler olarak görünebilir. Retina yırtılması daima ciddi bir problemdir, çünkü retina dekolmanına yol açabilir. Ani bir uçuşan cisim oluştuğunda, ani ışık çakmaları olduğunda hemen göz doktoruna müracaat ediniz. Çevresel görme kaybı gibi ek belirtiler olduğunda da mutlaka göz doktoruna görünmelisiniz" şeklinde konuştu.
Dr. Karakurt, bir kısım uçuşan cismin çoğunun zamanla kaybolduğunu veya verdiği rahatsızlığın azaldığını belirterek, "Yıllardır uçuşan cisimler görüyorsanız, fakat aniden yenileri oluşmuşsa yine hemen göz doktoruna müracaat etmeniz gerekir" diye konuştu.
Işık çakmalarının, 5-10 hafta veya ay boyunca tekrar tekrar olup kaybolabileceğini ifade eden Dr. Karakurt, şunları söyledi:
"Yaşınız ilerledikçe ışık çakmaları daha da artar. Ani ışık çakmaları gördüğünüzde, retina yırtığı olabileceği için derhal göz doktoruna görünmeniz gerekir"