Bugüne kadar uygulanmakta olan laser tedavilerinde göze “dokunma”, ya lazer tedavisine başlanmadan önce gözün ön çeperinin alkol ile eritilerek kazınmasıyla yapılıyor ya da bu çeper bıçak veya başka bir lazer cihazıyla şapka gibi kaldırılıyor. Her iki durumda da, lazer tedavisi öncesi gözünüze “dokunmak”, yani ek bir işlem yapmak gerekiyor.
Ancak lazer tedavisi olmayı planlayan hastaların büyük çoğunluğunun gözlerine “dokunulması” fikrinden tedirgin olabiliyorlar.
Lazer yöntemleri içinde en yeni tekniklerden biri olan No-Touch Laser ile göze temas tamamen ortadan kalkıyor. Bu yöntemle yapılan lazer tedavisinde göze cihaz - alet v.s. teması olmuyor. Hastanın, uzaktaki bir ışık kaynağına 15-20 saniye bakması bu tedavinin yapılması için yeterli oluyor. Hastanın ışık kaynağına bakarken gözünü oynatması veya kırpması da tedaviyi etkilemiyor çünkü ileri teknolojiyle üretilmiş bu cihaz, gözün hareketlerini saniyenin binde biri ölçeğindeki bir hızla takip edebiliyor.
NO – TOUCH LASER BİR ÇOK HASTAYA UMUT OLUYOR
No-Touch Laser tedavisi, korneası ince olduğu için lazer uygulanamayan çok sayıdaki hasta için de çözüm oluşturuyor çünkü bu tedavi yöntemi ince kornealara uygulanabiliyor. No-Touch Laser tedavisi sonrasında, “zar kırışması” ve “zar yırtılması” gibi istenmeyen yan etkiler hiç gelişmiyor.
KLASİK LAZER TEDAVİSİNDE GÖRÜLEN YAN ETKİLER ORTADAN KALKIYOR
Gözün ön çeperinden doku kaldırılarak uygulanan klasik lazer tedavilerinden sonra gelişebilen “ilerleyici kornea incelmesi” türü ciddi yan etkileri No-Touch Laser tedavisi sonrasında görülmüyor. Doku kaldırılarak uygulanan laser tedavilerinden sonra gözleri uzun süre darbelerden korumak gerekirken, No-Touch Laser tedavisinden 3-4 gün sonra hastanın boks maçı yapması bile gözlere zarar vermiyor. No-Touch Laser uygulaması, gözde iz bırakmıyor. Bu tedaviden bir ay sonra yapılacak göz muayenesinde, göz doktorlarının lazer tedavisinde uzmanlaşmış olanları bile hastanın gözüne lazer yapılmış olduğunu anlayamıyorlar. No-Touch Laser tedavisinden sonra gözlerin kapatılması gerekmiyor, hasta iki gözünü de açık tutarak evine gidebiliyor. Uygulama, aynı tedavi seansında iki göze birden yapılabiliyor.