ANKARA (ANKA) - Siyasette gözler Başbakan Binali Yıldırım ile MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesinin ardından başkanlık sistemine ilişkin anayasa teklifine çevrildi. AK Parti'de imzalar toplanmaya başladı. Anayasanın değiştirilmesine ilişkin teklifin TBMM'ye sunulması için 184 milletvekilinin imzası gerekiyor.
AK Parti ve MHP arasında son anda bir kriz çıkmaz ise başkanlık sistemine ilişkin anayasa değişikliği teklifi önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulacak. AK Parti'de teklif için imzalar toplanmaya başlandı.
-MECLİS'E SUNULMASI İÇİN 184 MİLLETVEKİLİNİN İMZASI ŞARTI-
Anayasanın değiştirilmesi en az TBMM üye tamsayısının üçte biri olan 184 milletvekilinin imzasıyla teklif edilebiliyor.
-GENEL KURUL'DA GİZLİ OYLAMA-
Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurulda iki defa görüşülüyor. İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden kırksekiz saat geçmeden başlanamaz. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülür, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemez.
-330 ARANACAK-
Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün.
Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olur.
Teklif hakkında verilen değişiklik önergesinin kabulü halinde, kabul için gerekli beşte üç çoğunluğun tespiti için bu önergenin oylanması gizli oylama suretiyle tekrarlanır.
Değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün.
Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.
-REFERANDUM-
Anayasaya göre halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halkoylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekiyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabulü sırasında, bu Kanunun halkoylamasına sunulması halinde, Anayasanın değiştirilen hükümlerinden, hangilerinin birlikte hangilerinin ayrı ayrı oylanacağını da karara bağlar.
-SANDALYE DAĞILIMI-
Meclis'te AK Parti'nin 317 milletvekili bulunuyor. MHP'nin milletvekili sayısı ise 40.(ANKA)
(MG/ORH)