HABER

Gözler Erdoğan-Kılıçdaroğlu buluşmasında

TBMM fazla mesaisini bu hafta da sürdürecek. Genel Kurul’un gündeminde ise taş atan çocuklar, Nükleer anlaşma, Mali Kural ve Gelir Vergisi’yle ilgili torba yasa bulunuyor.

ANKARA (ANKA) –Meclis bu hafta Çarşamba ya da Perşembe günü ise önemli bir görüşmeye evsahipliği yapacak. Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM’de görüşmesi bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu haftanın ilk gününde görüşmeleri yarım kalan ve aralarında Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi de bulunan çeşitli vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin tasarıyı görüşecek.

-TAŞ ATAN ÇOCUKLAR ÖNCELİKLİ GÜNDEM-

Genel Kurul’un tatil öncesi yasalaştırmayı planladığı tasarılar arasında kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen Terörle Mücadele Yasası, İnfaz Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı bulunuyor. Tasarı terör suçuna bulaşmış 18 yaşından küçük çocukların ceza mahkemeleri yerine çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngörüyor. Düzenleme ile ayrıca terör suçuna bulaşmış 18 yaş altı çocuklara Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile getirilen düzenleme ile ilk suçu işlemeleri halinde ceza yerine güvenlik tedbirleri uygulanacak. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda değişiklikle cezalara indirim getirilirken, çocukların yanı sıra yetişkinler de aynı ceza indiriminden yararlanacak.

-GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ VE VERGİ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENİYOR-

Genel Kurul’un gündeminde bulunan bir başka öncelikli düzenleme ise Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı olacak. Tasarıyla, Gelir Vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlanıyor. Yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarılıyor. Böylece üste gelir grubunda bulunan ücretlilere 2 bin 100 TL'ye kadar vergi iadesi yapılacak. Yatırım fonları dahil, sermaye şirketlerinde, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası kazançları için banka ve aracı kurumlarca yapılacak vergi indirimi yüzde 0 (sıfır) olarak yeniden belirleniyor. Böylece daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor. Tebligat Kanunu'nda sayılan usullere bağlı kalmaksızın tebliğe elverişli elektronik adres aracılığıyla elektronik ortamda da tebligat yapılabilecek. Tasarıya göre, Milli Piyango İdaresi'nin şans oyunlarıyla işlerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerince kurulan şirketlere yaptırabilmesine imkanı sağlanacak. Bu kapsamda yapılacak lisans verme işlemleri teklif almak yoluyla açık eksiltme usulüne göre yaptırılabilecek. Adli personele yol tazminatı verilecek. Yol tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak. Hazineye ait arazilerin taşınmazların yüzde 40'ı hisse miktarı uygulama imar planları içinde ise 400, dışında ise 4 bin metrekareyi aşmamak üzere talepte bulunan hissedarlarına doğrudan satılabilecek. TBMM hesaplarını Sayıştay denetleyecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri denetledikleri odaların banka hesaplarına ulaşabilecek. Serbest mali müşavirler belli koşullarda KİT'lerde yönetim kurulu üyeliği yapabilecek. Futbol kulüplerinin de aralarında olduğu GSM aracı kuruluşları satışları üzerinden vergi ödemeyecek. Ana şirketin yüzde 15 oranında vergilendirilmesi ise sürecek.

-MALİ KURAL TASARISI DA TATİLDEN ÖNCE YASALAŞACAK-

Genel Kurul’un tatil öncesi bir başka önemli gündem maddesi de Mali Kural Kanunu tasarısı olacak. Tasarıya göre, Mali Kural, genel yönetim, KİT'ler ve bağlı ortaklıklar ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlar ile fonları kapsayacak. Döner sermayeli işletmelerin bütçelerinde gelir ve gider denkliğinin sağlanması esas olacak. KİT'ler ve bağlı ortaklıkları ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait işletmeci kuruluşlar toplulaştırılmış bazda borçlanma gereği oluşturamayacak. Herhangi bir yıl için mali kurala uyulup uyulmadığının kesin olarak tespiti, ilgili yıla ilişkin gerçekleşmeler dikkate alınarak yapılacak. Sayıştay Başkanlığı, mali kural uygulamasında denetim görevi yapacak. Sayıştay, Mali Kural İzleme Raporunda yer alan verilerin doğruluğu, güvenilirliği ve önceden belirlenmiş standartlara uygunluğunu değerlendirecek ve sonuçları, raporun yayımından itibaren 45 gün içinde TBMM'ye gönderecek ve kamuoyuna duyuracak. Orta Vadeli Mali Plan temel dokümanları ''Orta Vadeli Program ve Mali Plan'' adı altında birleştirilecek. Merkezi yönetim bütçesinin hazırlanma süreci Bakanlar Kurulunun Haziran ayının 15'ine kadar toplanarak Orta Vadeli Program ve Mali Planı kabul etmesiyle başlayacak, Orta Vadeli Program ve Mali Plan aynı süre içinde Resmi Gazetede yayımlanacak. Orta Vadeli Program ve Mali Plan; Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile işbirliği içerisinde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanacak. KİT'ler, Hazine Müsteşarlığının görüşünü alarak DPT Müsteşarlığınca hazırlanacak usul ve esaslar çerçevesinde stratejik planlarını hazırlayacak. Tasarının, ''genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin kesinleşmiş borç ve alacaklarının mahsup işlemleri ile alacaklarının terkin edilmesi işlemleri, bütçeleriyle ilişkilendirilmeksizin yapılamayacağına'' ilişkin hükmü 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe girecek.

-AKKUYU NÜKLEER SANTRAL ANLAŞMASI-

Genel Kurul’un yaz tatili öncesinde çıkarmayı planladığı bir başka yasal düzenleme de Türkiye ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Akkuyu sahasında bir nükleer enerji santrali tesisi ve işletilmesine ilişkin anlaşma olacak. Anlaşma Genel Kurul’da kabul edilirse Rus yetkili kuruluşlarının proje şirketinden toplam payları, hiçbir zaman yüzde 51’den az olmayacak. Türk tarafı sahayı mevcut lisans ve mevcut altyapısı ile birlikte bedelsiz olarak, nükleer güç santralinin söküm sürecinin sonuna kadar proje şirketine tahsis edecek. Gerekli olursa proje şirketi ilave arazi için Orman Fonu’na gerekli ödemeleri yapacak. Türk tarafı proje şirketine yürürlükteki Türkiye Cumhuriyeti kanun ve düzenlemeleri kapsamında, proje ile ilgili olarak ihtiyaç duyulan özel mülkiyete konu diğer tüm arazilerin kamulaştırılması hususunda kolaylık sağlayacak. Türk tarafı yürürlükteki Türkiye Cumhuriyeti kanun ve düzenlemelerin izin verdiği ölçüde, proje şirketi adına veya proje şirketi rızasıyla istihdam edilenler, yükleniciler, acenteler, temsilciler için veya öyle bir erişim isteyen diğer kişiler için söz konusu arazilere erişimi garanti edecek.

-GÖZLER ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNDE-

TBMM, bu hafta yoğun gündeminin arasında önemli bir görüşmeye de evsahipliği yapacak. Başbakan Erdoğan TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler içerisinde sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme talebinde bulunurken, Kılıçdaroğlu’nun da haftanın ilk günü toplanacak MYK’da konuyu kurmaylarıyla değerlendireceği belirtiliyor. Görüşmenin ise Çarşamba ya da Perşembe günü yapılması bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler