Gözlük muayenesinde göz bozukluğunun doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilmesinin çok önemli olduğu belirtildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Lazer Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Tüysüz, göz sağlığı açısından gözlüklerin çok önemli bir işlevinin söz konusu olduğunu söyledi. Doğru ve sağlıklı bir gözlüğe sahip olmak için belirli aşamaların eksiksiz ve mükemmel olması gerektiğini vurgulayan Tüysüz "Bunlar; göz bozukluğunun tam ve doğru olarak tespit edilmesi, yazılan gözlük reçetesindeki gözlüğün gözlükçü tarafından doğru ve uygun olarak hazırlanması ve gözlüğü kullanan kişinin gözlüğünü doğru olarak kullanmasıdır. Bunlar içerisinde en önemlisi göz bozukluğunun doğru ve sağlıklı bir şekilde tespit edilmesidir. Göz bozukluğunun tespitini ülkemizde çoğunlukla göz doktorları veya onların yanında çalışan optisyenler (göz doktorları kontrolünde) tespit ederler. Bu gözlük numarasının tespitinde çok önemli bir kural vardır; bu kuralda şudur: Ya tam görmemizi sağlayacak gözlük numarası bulunacak yada tam olarak görmemize engel olacak sebebin net olarak tespit edilmesi gerekir.Birçok tıbbı sebepten dolayı görmede eksiklik olabilir(görme tembelliği, ki bu;yüksek kırılma kusurlarına, şaşılığa, zamanında kullanılmayan gözlük ve daha pek çok faktöre bağlı olabilir). Bunların dışında yanlış tespit edilen gözlüğe bağlı olarak da, görmede eksiklik olabilir" dedi.
Bu sorunla hiç azımsanmayacak kadar günlük hayatta karşılaşıldığını kaydeden Tüysüz "Gözlük muayenesinde gözlük numarasını tespit etmek için bilgisayar cihazları (otorefraktometre) kullanılmaktadır. Bu bilgisayarlar gözün kornea tabakası ve gözün ön-arka eksen uzunluğunu dikkate alarak ölçüm yaparlar. Bu bilgisayarlar gözün diğer kırıcı ortamlarından (kornea arka yüzeyi, gözün içindeki lens ve göz küresini dolduran vitre) kaynaklanan yansıma ve kırılmaları tespit edemezler. Özellikle orta ve ileri yaşlarda, lens sklerozunun başladığı(katarakt başlangıcı)ayrıca 40 yaşından sonra uyumun azalması sonucu(presbiyopi) hem uzak hem yakın görmede birtakım bozukluklar ortaya çıkar (gözün yaşlanma belirtileri). İşte bu dönemdeki hastalar uzak gözlüklerinin yanında yakında da ayrı bir gözlüğe ihtiyaç duyarlar. İki gözlüğün bir arada kullanılması hastalar için çok büyük bir konfor sağlamakla birlikte gözlüğün numaralarının uyumlu ve doğru tespit edilmesi çok çok daha önemlidir. Özellikle uzak gözlüğünde astigmatizması olan hastalar için iki gözlük numarasının tek bir çerçevede bir araya getirilmesi çok daha hassas ve doğru tespit edilmesi gerekir" diye konuştu.
Dr. Mehmet Tüysüz, bu durumda gözlük numarasının doğru ve hatasız tespitinde yeni bir teknoloji olan Wavefront tekniğinin kullanıldığını kaydederek "Halk arasında kartal gözü diye tabir edilen Wavefront ölçüm ve tedavi teknolojisidir. Bu cihaz esas olarak lazer tedavisinde kullanmaktayız. Bunun yanında orta ve ileri yaşlarda ki bütün göz bozukluklarında (hipermetropi, miyopi, miyop astigmatizma, hipermetrop astigmatizma veya mix astigmatizma) gözlük numarasının tespitinde bize sıfıra yakın hatayla gözlük numarasının tespitini sağlamaktadır. Klasik yöntemlerle yapılan muayenelerde gözlük numarasının tespitinde hata oranımız bu yaş grubunda yüzde 10-15 civarındadır. Bu teknoloji kullanılarak yapılan ölçümde ise bu hata oranı sıfıra yakın olmaktadır. İki gözlüğün bir arada yapıldığı bifokal camlar ve son yıllarda ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanılan multifocal camlar(progressive) yani her seviyeyi net gösteren camlar oldukça pahalı ürünlerdir, yanlış yapıldığı zaman bir daha düzeltilmesi söz konusu değildir ve çöpe atılması gerekir. Bu durum gerek hastalar gerekse ülkemiz açısından maddi ve manevi kayıplara sebep olmaktadır" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz